Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjakt på små markerkortas till en enda dag

Älgjakten för jägare med b-licens har kortats ner – till en dag. Det drabbar småmark-ägarna, menar Jägarnas riksförbund som överklagat beslutet.

Annons

Måndagen den 11 oktober. Det är ett datum som älgjägarna med b-licens i Örebro län rödmarkerat i sina kalendrar. Det är nämligen den enda dagen som de får skjuta älg.

B-licens har de som jagar på mindre marker, och på de markerna får ett valfritt djur skjutas. På större marker jagar man med a-licens. De jägarna får ett visst antal djur tilldelade, och har nära fyra månader på sig att skjuta dem.

ÖverklagarJägare med b-licens har tidigare haft några dagar på sig att skjuta sina djur. Förra året var jakten nedkortad till två dagar och i år har länsstyrelsen beslutat att den ska klaras av på en dag.

– Det innebär att småmarkägarna inte har möjlighet att skjuta någon älg. Det går ut över de mindre aktörerna och därför har vi överklagat beslutet, säger Arne Persson, distriktsordförande i Jägarnas riksförbund för Örebro län.

Naturvårdsverket prövarI länet finns åtta viltförvaltningsområden och ingen av samrådsgrupperna i dessa områden vill korta ner jakten för b-licens.

– Vi går på de allmänna råd och rekommendationer som finns från Naturvårdsverket. Oftast är b-områdena väldigt små och de som jagar där ser till sin egen jakt, säger Johanna Månsson Wikland, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Nu ska Naturvårdsverket pröva länsstyrelsens beslut efter Jägarnas riksförbunds överklagan.

Mer läsning

Annons