Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler behöver hjälp i jul

Fler barnfamiljer är beroende av socialbidrag i dag än jämfört med förra året. När julen närmar sig ökar ansökningarna.

Annons

Förra året i oktober fick 549 barnfamiljer försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare. Vid samma tidpunkt i år behövde över hundra fler barnfamiljer samhällets stöd för att klara sin ekonomi: 663 stycken.

Det är arbetslösheten som är orsaken. Den ekonomiska krisen har spridit sig med brist på jobb som följd. Nu börjar arbetslösheten ge utslag i statistiken, förklarar Ulrika Staaf, chef på kommunens mottagning för försörjningsstöd.

– Det är fler arbetslösa nu och då ökar också barnfattigdomen, säger Ulrika Staaf.

Inför jul ökar ansökningarna. Förra veckan kom det in ovanligt många.

Några extrapengar att ansöka om till jul finns inte, varken för barnfamiljer eller andra. Däremot är den barnfamilj som är långvarigt beroende av socialbidrag berättigad till 400 kronor extra varje månad. De pengar är tänkta att gå till bland annat julklappar och födelsedagspresenter.

Är ni säkra på att pengarna går till barnen?

– Vi lägger oss inte i hur pengarna används. Däremot kan vi hjälpa den som vill ordna upp sin ekonomi genom att slussa vidare till föreningen Eksam. Där kan man få råd och stöd i ekonomiska frågor, säger Ulrika Staaf.

Hon har jobbat inom socialtjänsten sedan hon blev färdig socionom i början av 70-talet.

– Då fanns det knappt barnfamiljer hos oss. Det var bara de mest utslagna som kom till oss och sökte hjälp.

Vad beror förändringen på?

– Det fanns många fler jobb då, enkla jobb som inte krävde så mycket utbildning. I dag räcker många gånger inte ens gymnasium för att få ett jobb.

När föräldrarna får det dåligt ställt drabbar det också de yngre i familjen. Barnen är helt beroende av föräldrarnas ekonomi. Örebro kommun har startat en grupp som ska arbeta för att motverka barnfattigdom. Där samarbetar politiker och tjänstemän.

– Det finns mycket att göra, säger Ulrika Staaf.

Skolan är ett sådant område och där är friluftsdagar på vintern ett exempel. Skridskor och skidor kan vara en stor kostnad för den som har ont om pengar. I dag förutsätts många gånger att barnen ska ha egen utrustning. Istället skulle skolorna kunna köpa in klassuppsättningar med sportutrustning för vinterbruk.

– Då skulle alla barn kunna delta och ingen skulle behöva känna sig utpekad, sä ger Ulrika Staaf.

Ett annat exempel från skolans värld är krav på matsäck och fickpengar vid utflykter. Det kan innebära problem i ett hem där kassan är liten. Om skolan stod för alla extrakostnader skulle det underlätta.

Mer läsning

Annons