Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler förlorar körkorten

Fler än någonsin förlorar sina körkort på grund av medicinska skäl. Från och med den 1 augusti blir det ännu lättare att återkalla körkort. Då träder nämligen den nya körkortslagen i kraft.

Annons

Allt fler mister körkortet av medicinska skäl. Framförallt är det äldre som hindras från att köra bil. Det ska nu bli lättare att dra in olämpliga förares körkort. I början av 1990-talet drogs cirka 1 800 körkort in om året av medicinska skäl, eller för att personerna inte lämnat läkarintyg eller saknar bevis på förarprov.

Förra året återkallades 6 500 körkort. I siffran 6 500 finns två kategorier. personer som av medicinska skäl fått körkortet indraget. Den andra kategorin är personer som fått föreläggande av länsstyrelsen att inkomma med läkarintyg av åldersskäl till exempel och inte lämnat in sjukintyget.

- Vi anser att flera tiotusentals fler än i dag inte borde ha rätt att köra bil. Men inte äldre - utan sjuka. Det är en viktig distinktion, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen, till TT.

Han syftar på hjärnans sjukdomar som alzheimer och demens. Sjukdomar som kommer smygande och utgör en fara i trafiken. Fler körkort kommer sannolikt att återkallas efter en lagändring som nyligen antagits av riksdagen. Nu ska ”olämpliga förare” anmälas till Transportstyrelsen. Den tidigare skrivningen ”uppenbart olämpliga” tycks ha varit svår att hantera för läkare.

Bo Grönkvist, på trafikregistret i Örebro län berättar att antalet indragna körkort har gått lite upp och ner sedan 90-talet.

– Vi hade en kraftig topp 1997. Det året steg siffran från cirka 4 000 indragna körkort till 6 000 stycken. Det året gick det ut direktiv till sjukvården att läkare skulle vara mer aktsam med sjukdomar och körkort.

Han berättar att efter 1997 sjönk siffran igen och sedan i mitten av 2000-talet har den stigit hela tiden.

– Jag tror det beror på att läkare börjat anmäla mer till transportstyrelsen.

2008 drogs 165 körkort in i Örebro län och under 2009 ökade siffran till 219 stycken.

Mer läsning

Annons