Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga väljer bort alkohol

– Jag vill kunna stå för allt jag gör, säger Herman Sollerman, 16 år. Han dricker inte alkohol och är en av allt fler unga som tänker vara nykter på Valborg.

Annons
Herman Sollerman och Melker Alexanderson går båda i nionde klass, och de tänker inte dricka alkohol på Valborg.

Herman bestämde sig när han gick i sjuan. Då fanns ett val, innan dess hade det inte varit aktuellt. Nu går han i nian och har inte ändrat sig. Herman får medhåll av sin jämnårige kompis Melker Alexanderson.

Det finns inget förbud mot alkohol i Herman och Melkers hem. Öl och vin förekommer till fest, men de har inte sett sina föräldrar berusade. Så visst kan det ha haft betydelse, tror Herman. Men tillägger att det finns olika syften med att unga och vuxna dricker.

– Alkoholen ingår i kulturen och vuxna dricker som en social grej. När unga dricker handlar det oftast om att bli full.

– Det är inte jättemånga 30–40-åringar som häller i sig sprit för att bli kanonfulla på fredagskvällen. De går på After work i stället.

Herman och Melker påverkas av att deras kompisar inte dricker. De går på en kristen friskola och där är det färre av tonåringarna som dricker än på en kommunal skola. Men alkohol förekommer bland eleverna på skolan och de har kompisar som väljer att dricka. De tycker inte att skolan påverkar dem speciellt mycket med information mot alkohol.

– Man kan ha sjukt kul utan att dricka, säger Herman och berättar om förra valborg när kompisgänget först var på konsert, sedan gick och tittade på valborgsmässoelden och slutligen gick på efterfest. Det var jättekul, och ingen var full.

Herman är absolutist.

– Jag gillar inte lukten av rödvin, och jag har också svårt för till exempel efterrätter som är spetsade med någon likör eller så.

Melker är inte absolutist, han smakade champagne senast i helgen. Men han har ändå inga planer på att bli full.

– Man får gå till sig själv och fundera på vad man vill, innan man hamnar i situationer där det finns möjlighet att dricka. Har man bestämt sig innan är det lättare att låta bli. När man väl står där och inte har tänkt på det innan är det svårare att fatta beslutet.

Många reflekterar nog egentligen inte över varför de dricker, diskuterar Herman och Melker. De bara gör det, för att alla andra gör det, och man vill inte vara annorlunda.

– Men det finns nog många som egentligen inte vill.

De rekommenderar andra unga att testa att inte dricka en kväll.

– Se hur det blir och hur dina kompisar är. Ha kul ändå.

– Det bästa är förstås att ha med sig någon annan som inte dricker också. Och blir det inte kul om man inte dricker kanske det är dags att fundera på vilka kompisar man har.

Det finns en fördom om att alla ungdomar dricker på högtider som valborg, nyår och skolavslutningen. Det är dags att bryta den fördomen för så är det inte, säger Herman och Melker.

– Många kanske tror att de måste dricka för att det är tradition. Men det måste vara viktigare att prioritera sig själv i stället för någon dum tradition. Det är skönt att slippa.

FAKTA: UNGAS DRICKANDE

Undersökningen Liv och hälsa ung kartlägger ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa i skolår 7 och 9 vid alla grundskolor och i år 2 på gymnasieskolor i Örebro län. Undersökningen gjordes senast vårterminen 2011. Totalt deltog 7 978 elever, 81 procent, i undersökningen.

Debuten för alkohol tenderar att senareläggas bland ungdomarna i länet. I årskurs sju svarade 66 procent av flickorna att de aldrig druckit alkohol.

På frågan ”har du druckit alkohol under vårterminen?” svarade 47 procent av tjejerna och 50 procent av killarna i nian att de inte gjort det. 2009 var siffran 35 procent för tjejerna och 40 procent för killarna.

Statistiken visar också att andelen unga som är i riskzonen för att börja dricka har sjunkit.

Mer läsning

Annons