Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäld sajt säljerförbjudna elhalsband

En sajt som säljer förbjudna elhalsband för hundar har anmälts till KO.
Länsstyrelsen i Örebro tog initiativ till anmälan, efter att hemsidan hade diskuterats på ett jaktforum.

Annons

Sajten elhalsband.se marknadsför och säljer elektriska hundhalsband och osynliga elstängsel. Hemsidans slogan är: ”En lydig hund, är en lycklig hund”.

Tillåtet att säljaElhalsband är förbjudna att använda i Sverige. Att sälja dem är dock tillåtet, vilket Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, tycker är märkligt.

- Det är som upplagt för missbruk. Alla inser ju att den som köper något från en sådan här sajt kommer att använda det på hunden. Man köper ju inte ett sådant halsband för att hänga upp som prydnad, säger han.

Brott mot Marknadsföringslagen

Sajten har anmälts till Konsumentverket flera gånger tidigare, och under hösten 2009 tog Konsumentverket kontakt med sajtens ägare och påpekade att informationen från sajten bröt mot Marknadsföringslagen.

- Vi menar att marknadsföringen uppmuntrade till att köpa något som är förbjudet att använda, och att det därför skulle stå i strid med god marknadsföringssed, säger Cecilia Norlander på Konsumentverkets rättsenhet.

Skulle byta namnSajtens upphovsman skrev i sitt svar:

”Vi har nu ändrat vår hemsida, där vi uppenbart vänder oss till internationella kunder. Texten står på engelska och priserna står i Euro.”

Han skrev också att domännamnet skulle ändras i framtiden eftersom han insåg att namnet ”kan sticka i vissas ögon”.

Svenska uppgifterMen det enda som hände var att sajten bytte namn från elhalsband.com till elhalsband.se. På sajten ges fortfarande svenska instruktioner för hur kunden går till väga för att beställa varor, och det telefonnummer som anges står skrivet utan något landsnummer före. Det står också att varor endast kan beställas mot postförskott inom Sveriges gränser.

- Det är ganska klart att det är den svenska marknaden man vänder sig till, säger Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet.

Länsstyrelsen i Örebro fick nyligen, via tips till polisen, veta att det gjordes reklam för hemsidan på ett jaktforum. En djurskyddsinspektör på länsstyrelsen tog därför kontakt med Jordbruksverket som nu har anmält sajten till Konsumentverket på nytt.

"Det får jag ändra på"När NA ringer upp sajtens ägare och frågar varför han fortfárande har information för svenska köpare på sajten svarar han:

- Oj, står det så? Jag har en annan sajt också där jag säljer lite jaktprylar och då har jag bara kopierat den informationen rakt av. Det får jag ändra på, säger han.

Information på den andra sajten har dock inte alls samma ordalydelse, och nämner inget alls om vad som gäller för svenska respektive utländska kunder.

Varför skriver du inte att de här grejerna inte får användas i Sverige?- Har jag inte skrivit det? Då får jag ändra på det också. Det var bra att du påminde mig.

Om sajten enbart vänder sig utländska kunder, varför är sajtens slogan skriven på svenska?-  Står det också kvar? Det måste jag ändra på fort.

Säljer du några av de här produkterna i Sverige?

- Nog säljer vi några stycken, men jag kan ju inte veta om folk ljuger för mig när de säger att de ska ha dem för att träna sin hund i Norge.

Kan bli nytt ärendeKonsumentverket har ännu inte hunnit granska den senaste anmälan gällande sajten.

- Eftersom vi haft ett ärende mot företaget tidigare så kan det finnas ett intresse att titta på det igen. Det är viktigt att företag följer det vi har kommit överens om, säger Cecilia Norlander på Konsumentverket.

Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet.

Ur Djurskyddsförordningen

15 § Utrustning eller anordning som ger djur en elektrisk stöt i avsikt att styra deras beteende får inte användas.

Mer läsning

Annons