Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningar om barnsexbrottleder sällan till åtal i Örebro

(Uppdaterad 17.10) Endast tre av tio anmälningar om sexbrott mot barn leder till åtal i Örebro. Det är sämre än rikssnittet.
Nu har ett projekt startat för att höja kvaliteten på brottsutredningarna.

Annons

Hur stor del av anmälningarna om sexbrott mot barn som går vidare till åtal beror mycket på i vilken del av landet man bor. På åklagarkammaren i Örebro, som täcker hela länet, leder färre anmälningar till åtal än snittet i landet.

Mellan juni 2009 och maj 2010 anmäldes 114 sexbrott mot personer under 15 år i länet. Endast 33 av anmälningarna, 29 procent, ledde till åtal. Drygt 50 av anmälningarna lades ner på grund av brist på bevis.

– Jag har svårt att uttala mig om varför det är så stora skillnader. Det kan ha att göra med skillnad i arbetssätt och metoder, eller speciella satsningar, säger Ulrika Bentelius Egelrud, kammaråklagare på utvecklingscentrum i Göteborg som startat ett projekt för att höja kvaliteten på brottsutredningarna.

Eskilstuna, drygt åtta mil öster om Örebro, har det bästa resultatet i landet. Där leder nära fyra av fem anmälningar till åtal.

– Man kan man tycka att städerna har samma tradition, och att det inte beror så mycket på olik hantering. Ibland kan det vara ett stort omfattande brott som lett till många misstankar och förändrat statistiken, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

För hela landet leder var tredje anmälan till åtal. Sämst resultat har Luleå och Karlskrona, där endast en anmälan av tjugo leder till åtal.

I projektet som utvecklingscentrum jobbar med ska en metod som omfattar hela brottsutredningen tas fram. Modellen ska sedan provas ett år på två åklagarkammare med start i oktober.

– Det är inte bra att vi inte vet vad de stora skillnaderna beror på, därför ska vi satsa på att få samma rutiner över hela landet.

Mer läsning

Annons