Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bonde: Nej, manmåste inte vara tokig!

– Jag har ingen aning om varför jag fick priset. Det måste finnas skitmycket folk som gjort bättre och viktigare saker än vad jag gjort. Men det är klart att jag blev glad när jag hörde det.

Annons
Årets lantbruksföretagare. Entreprenörsanda och en vilja att tjäna pengar är det viktigaste för framtidens bönder. Det går inte att gå hemma på ladugårdsbacken och gnälla, menar spannmålsodlaren Micael Blomberg.

Orden kommer från Michael Blomberg på gården i Nasta strax utanför Örebro som i går kväll utsågs till årets bonde i Örebro län, eller rättare sagt årets lantbruksföretagare, när Lantbrukarnas riksförbund höll sin regionstämma.

Michael Blomberg är en modern, högteknologisk spannmålsbonde med en total odlingsareal på 270 hektar, en del av marken tillhör den egna gården, en annan del är arrenderad. Men att vara spannmålsbonde är till stor del ett säsongsarbete så vid sidan om har han ett transportföretag.

– Jag skulle tro att jag är bonde till hälften ungefär.

Men de två senaste åren har varit ganska tuffa med dåliga skördar på grund av vädret. Men att gnälla över det är inget som Michael Blomberg gör. Och satsar friskt på gården gör han också, det senaste åren har han investerat flera miljoner i en ny datoriserad spannmålstork och en ny maskinhall.

– Jag har valt det här jobbet själv, jag gör det frivilligt och jag tycker det är jävligt roligt. Jag har jobbat med många olika saker sen jag slutade skolan men det här är kul.

– Men kan inte bara gå hemma på ladugårdsbacken och gnälla, det hjälper inte. Ska man lyckas som bonde måste man vara lite av en entreprenör. Och det kommer att bli än viktigare för framtidens bönder. Och man måste ha en vilja att tjäna pengar.

Michael Blomberg menar att de finns få yrken som förändrats så snabbt som bondens, det har blivit ett riktigt högteknologiskt jobb.

– Ja, att vara bonde i dag är inte samma sak som för 20 år sedan. Teknikutvecklingen har varit enorm inom jordbruket. Bara som ett exempel, nu styrs moderna skördetröskor av gps:er, som gör det väldigt effektivt att skörda.

I dag säljs en hel del spannmål via en börs, i princip på samma sätt som vid köp av aktier. Priset på vete kan gå upp och ner under dagen precis som med vilken aktie som helst.

– Senast jag pratade med dom gick priset på vete ner fyra öre per kilo bara under samtalets gång. Har man då ett antal ton blir det snabbt rätt stora pengar det handlar om.

Michael Blomberg har som sagt sysslat med många saker i sitt 49-åriga liv. Bland annat har han tillverkat musikkassetter åt ”schlagerkungen” Bert Karlsson och kört långtradare. Men det var nära att allt höll på att ta en ände med förskräckelse.

– För omkring 20 år sedan jobbade jag i Björka gruva i Glanshammar och var nära att dö i en gruvolycka. Fick båda fötterna totalt mosade och det lider jag fortfarande av.

Till sist: Behöver man vara lite tokig för att hålla på med det här som du gör nu?

– Nej, det tror jag inte. Men det är klart att man funderar på det när man köper in gödningsmedel för en halv miljon innan man ens vet att man kan så.

Mer läsning

Annons