Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 platser stängs på boende

Socialnämnden går mot ett massivt underskott och har beslutat att stänga 12 platser på Norra bergens äldreboende för att krympa kostymen inför 2012 års budget. Sju platser på Lerbäckshemmet är redan lagda i malpåse.

Annons

I ett värsta scenario flaggar socialförvaltningens ekonom för att underskottet 2011 kan bli så stort som 12 miljoner. Men åtgärder har redan vidtagits för att minska detta, så slutsumman blir antagligen inte lika stor.

Exempelvis har man stängt en avdelning med sju platser på Lerbäckshemmet. Det är tänkt att man snabbt ska kunna öppna dessa igen, om behovet skulle återuppstå. Detsamma gäller tolv platser på Norra bergen, som det är tänkt att stänga från den 1 januari 2012.

– Vi stänger övervåningen. Då kan vi utnyttja personalen mer effektivt. Dessutom är det bättre för de gamla att vara i markplanet, säger Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande.

Samtidigt finns ett stort behov i hemtjänsten, då allt fler äldre väljer att bo kvar hemma. Hemtjänststyrkan behöver egentligen utökas med cirka 9 årsarbetare, men socialchefen har gjort bedömningen att om fem årsarbetare tillkommer blir situationen dräglig.

Dyrare assistans

Kostnaden för personlig assistans har ökat i och med att Försäkringskassan har stramat upp bedömningen av fall där de ger assistansersättning. En större del hamnar då på kommunen. Dessutom finns inte tillräckligt med pengar till arbetskläder, driftskostnad för nyckelfri hemtjänst och vikarielöner.

Allt detta gör att inför budget 2012 skulle socialnämnden behöva ytterligare 10,8 miljoner. Att stänga avdelningar på Lerbäckshemmet och Norra bergen ger en besparing på cirka fyra miljoner. Genom att ta bort en chefstjänst sparar nämnden ytterligare en miljon. De 5,8 miljoner som saknas anhåller man om att kommunstyrelsen ska skjuta till.

Mer läsning

Annons