Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 lampor slängs fel - kvicksilver sprids i naturen

Varje år slängs 200 000 lågenergilampor med kvicksilver i glasreturen.
Det gör att miljögiftet riskerar att spridas i naturen.

Annons
Lågenergilampor är energisnåla och därmed miljövänliga. Men om de inte tas om hand på rätt sätt utgör de en stor miljöfara.

Kvicksilver förbjöds i termometrar 1993 och ett totalförbud infördes i Sverige 2009. Men lågenergilampor tilläts fortfarande innehålla ämnet. Den energibesparande miljövinsten ansågs väga tyngre än risken att miljögiftet skulle spridas i naturen.

Stort problemTanken var att dessa lampor skulle återvinnas separat, men en undersökning som SvD presenterar i dag visar att 200 000 lampor årligen slängs i fel behållare.

Eje Andersson på Svensk glasåtervinnings anläggning i Askersund ser varje dag problemet med egna ögon.

- Folk slänger det mesta, vi får in en hel del lågenergilampor, säger han till SvD.

"Fullständigt absurt"Minna Gillberg, miljöexpert och tidigare rådgivare åt Margot Wallström under hennes tid som EU-kommissionär, är hård i sin kritik av lågenergilampornas farliga innehåll:

- Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, sedan sprider man ut det igen helt okontrollerat. Det är fullständigt absurt, säger hon till SvD.

Giftiga ångor

Ett metalliskt grundämne med unika fysikaliska och kemiska egenskaper som under lång tid använts i exempelvis termometrar, strömbrytare, batterier, kvicksilverlampor och lysrör.

Exponering av låga halter under lång tid kan ge skador på hjärnan, hjärt- och kärlsystemet, njurarna och fortplantningssystemet. 

Den årliga produktionen har mer än halverats på tio år, och hade 2009 sjunkit till ca 1 500 ton. Kina står för hälften av världsproduktionen.

Källa: Nationalencyklopedin och Kemikalieinspektionen

Mer läsning

Annons