Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

220 nya tomter ska skapas runt Vättern

Kommunen ska ta fram en ny fördjupad översiktsplan för skärgården och orterna runt norra Vättern. Man ser stor utvecklingspotential för området, och planerar för 220 nya tomter.

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att den fördjupade översiktsplanen för Askersunds skärgård, som täcker hela området från Stjärnsund i norr till kommungränsen i söder, ska ut på samråd.

Samrådstiden sträcker sig från mitten av oktober till årsskiftet. Förutom partier, nämnder och olika organisationer får allmänheten komma in med synpunkter. Den som vill ta del av underlaget kan hämta det på kommunens hemsida eller på rådhuset.

Utnyttjar unika lägen

Strategin för att utveckla området är att utnyttja unika lägen och utveckla de olika orternas karaktär. Enligt förslaget ska 220 nya tomter tillkomma, fördelat enligt följande: Hammar 50 tomter, Bastedalen 70, Harge/Sänna 30, Stora Forsa 50 och Olshammar 20.

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, är det verkligen rimligt att så många ska vilja bosätta sig i det här området?

– Vi har lagt på rätt hårt, för planen sträcker sig 20 år framåt. Det är klart att det ser väldigt mycket ut, men det är inget som blir gjort nästa år. Men vi tror att det finns ett intresse för att bo här. Vi har flera detaljplaner på gång för områden som privata exploatörer vill bygga på.

Att man vill koncentrera bebyggelsen till befintliga orter är en medveten strategi. Det innebär att man också lämnar värdefulla naturområden orörda, betonar Per Eriksson.

Efter att man fått in synpunkter på samrådshandlingen ska planen bearbetas, och sedan ställs den ut under nästa år.

Mer läsning

Annons