Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 testade hörseln på biblioteket

Man räknar med att 1,3 miljoner människor i Sverige har hörselnedsättning. Några av dem testade sin hörsel på Askersunds bibliotek i lördags, då Hörselskadades riksförbund (HRF) ordnade gratis test.

Annons
Hörseltest. HRF:s representant Eva Forss utförde hörseltest till Bertil Carlsson, som tyckte han hade god nytta av testet.

Askersund. Ett 60-tal personer kom till biblioteket för att testa sin hörsel i HRF:s hörseltest.

– Resultatet sammanställer vi och ger en rekommendation om personen behöver uppsöka landstingets audiolog och genomgå ett medicinskt hörseltest, förklarade Eva Forss i HRF som genomförde testerna.

– Jag hade bättre hörsel än jag trodde, konstaterade Torsten Loxbo, som till vardags håller på med musik och utsätts ofta för höga ljud.

HRF arbetar intressepolitiskt i Askersunds kommun.

– Vi är med i det kommunala handikapprådet och tycker att kommunen har bra gehör för våra frågor, berättade Lars-Ove Wren som är ordförande i lokalföreningen.

Exempel på det är att kommunen idag har två hörselombud, det vill säga två personer som till exempel kan hjälpa hörselskadade med service och rengöring av hörapparater, något som man annars fått åka till Örebro för. Men kommunen behöver fler hörselombud, som i exempelvis Lekeberg, där det finns tio stycken.

– Det skulle också behövas hörselinstruktörer, som har än mer utbildning än hörselombud, tyckte Lars-Ove.

Mer läsning

Annons