Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adventskonsert i ett fullsatt Folkets 

Tomtar, tärnor, stjärngossar och pepparkaksgubbar. Ingenting åt slumpen när Askersunds manskör höll sin Adventskonsert i Folkets hus i går kväll.

Annons

Sankta Lucia, ljusklara hägring. Stämningsfullt intågandes tog Askerunds manskör plats på scenen. Dirigenten Lennart Bernström var den ljusklara hägringen med långt rött hår och ljuskrona.

En efter en drog kören av den ena klassiska julsången efter den andra. Staffan stalledräng, Det strålar en stjärna, Hej tomtegubbar och Det är en ros utsprungen.

Stämsången ackompanjerades av pianisten Per Björck som också fick scenen för sig själv när han stämningsfullt spelade pianosolot The christmas song.

Askerunds manskör har funnits i över hundra år. Den bildades 1907 och har på senare år utvecklats från klassisk manskör till en lite spexigare och lite rockigare kör. Och underhållande var det även i går, till exempel när bagaren Kjell Johansson drog av En sockerbagare på bred närkingska.

Gästsolisten Erica Karlsson stod för den enda kvinnliga rösten under kvällen då hon bland annat sjöng Sarah Dawn Finers Kärleksvisan och Carolas Himlen i din famn. Efter hennes solo tog Lennart Bernström över mikrofonen och började sjunga på Idas sommarvisa.

– Nej, det blir ingen sommar om inte någon sätter fart. Och det blir inte heller någon jul om inte någon sätter fart, därför sätter vi i manskören fart med julen i kväll, säger han.

Kvällens repertoar var i stort sett samma som i fjol, undantaget två låtar: Jinglebell rock och Little drummer boy.

Vid tre tillfällen bytte kören scenkläder. När Uno Sandqvist sjöng I vår vackra vita vintervärld hade hela kören på sig ytterrockar, halsdukar och mösser. Det var nog varmt för dem under strålkastarljuset, för flera av dem torkade bort svett bakom mösskanten mer än en gång.

Som avslutning kom Erica Karlsson upp på scenen igen och sjöng tillsammans med Håkan Persson Adams julsång. Manskören fick livliga applåder och man kunde höra både skratt och julsånger från konsertbesökarna när de en efter en lämnade Folkets hus.

Owe Johansson, ordförande för manskören, var nöjd efter konserten.

– Publiken verkade tycka om det. Vi fick långa applåder och det var fullsatt, och jag tror att kören också är rätt så nöjda med kvällen, säger han.

Mer läsning

Annons