Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AFA-pengar räddar kommunens budget?

Prognosen för 2013 för Askersunds kommun pekar mot ett överskott trots att nämnderna går back.

Annons

Det som räddar upp situationen är en återbetalning av pensionspengar från försäkringsbolaget AFA.

Med den engångssumman på 10 miljoner kronor pekar prognosen för 2013 mot ett överskott på 6,5 miljoner kronor mot budget. Tack vare AFA-pengarna ökar det budgeterade överskottet på 3,2 miljoner med 3,3 miljoner.

Stabila skatteintäkter bidrar också till budgetöverskottet genom att både arbetslösheten och befolkningsunderlaget hamnar på plussidan. Med 2,6 procent utanför arbete har Askersund den lägsta arbetslösheten i länet. Kommunen kan också redovisa en befolkningsökning på sju personer till 11 018 invånare.

Det som inte är lika positivt är budgetläsningen för nämnderna. Störst minussiffror står tekniska nämnden för med sina 8,9 miljoner kronor. Andra nämnder som redovisar röda siffror är socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. De båda har minussiffror som pekar mot ett underskott på 2,6 miljoner kronor vardera.

Av det budgeterade sparpaketet för 2012 på 11,8 miljoner ser 2,6 av dem att spilla över på 2014. Men vid en försäljning av Lerbäckshemmet skulle de driftskostnaderna försvinna, och därmed sparbetinget vara i hamn.

Mer läsning

Annons