Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmmebergare kan bli biskop

Mikael Mogren, bördig från Åmmebergstrakten, kan bli ny biskop i Linköpings stift. Vid biskopsvalet som hölls i torsdags blev han en av två kandidater som går vidare till en andra valomgång.

Annons

Mikael Mogren är just nu på visit i hemtrakterna, på föräldrarnas lantgård utanför Åmmeberg. Snart ska han tillbaka till arbetet som gästprofessor vid protestantiska fakulteten i Paris, där han arbetar som lärare. Formellt är han anställd som församlingspräst i Uppsala.

Hans ambition med prästyrket är att uppvärdera människovärdet, som han menar är på tillbakagång i världen. Tjänsten som biskop skulle vara en bra plattform för det.

– I Frankrike där jag är nu skyfflar man iväg romer på ett sätt som urholkar människovärdet. Och även den parlamentariska situationen i Europa är bekymmersam, vi får in partier som inte alls bryr sig om människovärdet. Kyrkan är en viktig mötesplats för människor av olika bakgrund, säger Mikael Mogren.

Vid biskopsvalet fick Mikael Mogren 24,1 procent av rösterna och Martin Modéus 39,8 procent. Den andra valomgången den 14 oktober avgör vem av de båda som blir ny biskop.

JESSICA UHLIN

Mer läsning

Annons