Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu oklart om nya boenden för asylsökande i Askersund

Om det blir fler boenden för asylsökande i kommunen är oklart. Migrationsverket har nyligen genomfört en upphandling, där anbuden skulle vara inlämnade i slutet av mars. Besked om vilka som får tilldelningsbeslut förväntas ta ett par veckor till.

Annons
Kan bli boende. Aspa Herrgård är en av de platser som kan vara aktuell för att bli boende för asylsökande.

 Kommunen har dock fått informations från verksamheter som deltar i upphandlingen.

– Jag vet om två nya som lämnat in anbud, Folkets hus i Olshammar och gamla fångvårdsanstalten i Ladäng, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Detta bekräftas också när NA ringer runt, liksom att Gärdshyttan vill utöka med cirka 50 platser.

I Migrationsverkets förra upphandling fick Amejac fastigheter som äger Aspa Herrgård ett tilldelningsbeslut på 120 platser och ett företag i Mariedamm 50 platser. Men ingen av dessa platser har ännu behövts, så verksamheterna behöver ”förnya” ansökan igen.

– Vi söker nu också, det är ett stort mål att kunna öppna, säger Johan Svensson på Amejac fastigheter.

Rolf Dalhielm, ansvarig för Lerbäckshemmet, Garvaregården och det eventuella boendet i Mariedamm, vill inte kommentera förrän upphandlingen är klar.

Även med ett tilldelningsbeslut är det dock inte säkert att det blir ett asylboende.

– Ett tilldelningsbeslut är ett första steg. Därefter sker bland annat en besiktning för att se att boendet är rätt anpassat. Och det är inte säkert att det finns ett behov. Just nu kommer färre flyktingar än vad prognosen sagt, så det är svårt att säga om det kommer behövas fler platser, Eva Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Örebro.

Mer läsning

Annons