Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets pristagare är utsedda

I år delas årets Kulturpris av Alf Fransson och ungdomarna i UNF. Idrottspriset delas ut till Markus Johansson och årets kulturstipendium går till Lovisa Larsson.

Annons

Kultur- och tekniknämnden beslutade på sitt senaste möte om vem eller vilka som får årets kulturpris, kulturstipendium och idrottspris. Idrottspriset är ett nytt pris som delas ut första gången i år.

Kulturpriset 2015 delas i år av Alf Fransson och ungdomarna i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Alf Fransson är dokumentärfilmare och har bland stått bakom kameran i samtliga Idyllienfilmerna och ”Valle i koja”.

UNF har under tre år ordnat en ungdomsfestival. I samband med festivalen har de även haft ett läger för ungdomar.

– I år blev Kulturpriset delat. Det var så ledamöterna ville ha det, säger Inger Larsson, (S), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Årets idrottspris går till Markus Johansson som i år har tagit guldmedalj i junior-SM i längdskidåkning. Markus Johansson tävlar för Zinkgruvans IF. Idrottspriset är ett nytt pris som delas ut för första gången i år.

Årets kulturstipendium går till Lovisa Larsson singer/songwriter, som bor i tipi i Tiveden. Kulturstipendiet kommer att gå till årets sommarprojekt i tipin där det blir konserter och hantverk.

Kulturpriset, Idrottspriset och Kulturstipendiet kommer alla att delas ut i hembygdsparken i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni.

Kriterier

Årets kulturpris delas ut till en person, en grupp eller en organisation som blivit nominerad. Kulturpriset består av ett konstverk eller konsthantverk till ett värde av högst tre tusen kronor.

Årets idrottspris delas ut till en person eller ett lag som blivit nominerad och som har gjort uppmärksammade insatser inom idrottsverksamheten.

Årets kulturstipendium delas ut till en person, en grupp eller organisation. Kulturstipendiet består av fem tusen kronor. För att få kulturstipendiet krävs en ansökan.

Mer läsning

Annons