Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsbro vill växa- Hämtar tips och idéer i Järnboås

Åsbro intresseförening arbetar för att få fler familjer att flytta till Åsbro. Idag åker en delegation från intresseföreningen till Järnboås för att få tips och hämta inspiration.

Annons

Åsbro intresseförening arbetar mycket med att få Åsbro att växa. I oktober är det inflyttning i de fyra marklägenheter som Askersundsbostäder håller på att bygga på Forestavägen i Åsbro.

I december 2012 gjorde Åsbro intresseförening en enkätundersökning om hur Åsbroborna vill bo.

– Undersökningen skickades ut till 800 hushåll. Undersökningen visade att det finns en efterfrågan på hyreslägenheter. Flera äldre vill flytta från sina hus. Här kostar villorna inte lika mycket som i Örebro eller Kumla, vilket gör att unga familjer har råd att bo här, säger Staffan Korsgren, från Åsbro intresseförening.

Undersökningen visade även att det finns en efterfrågan på seniorbostäder i Åsbro.

Enligt Staffan Korsgren har det sålts mark till privata byggföretag i Åsbro. Askersunds kommun har köpt en stor markbit vid gamla bruket.

– Där hoppas vi att en bostadsbyggnation kommer i gång, säger Staffan Korsgren.

I dag åker ett gäng om åtta personer från Åsbro intresseförening till Järnboås, i Nora kommun. Anledningen till resan är att få inspiration av Ullbaggevinnarna år 2012. Priset Ullbaggen delas ut till årets bästa Leader-projekt på den årliga Landsbygdsgalan och år 2012 gick det till Järnboås.

– De ska få berätta vad de gjorde för att få folk att flytta dit, säger Staffan Korsgren.

På Järnboås hemsida går det att läsa att det mellan åren 2010 och 2013 flyttade in 25 nya barnfamiljer i Järnboås. Ytterligare 12 familjer flyttade till Järnboåsbygden. Totalt var det cirka 150 personer som flyttade till Järnboåsbygden.

– De ska ha startat ett bolag som ska se till att invånarna får bra service. Vi vill även veta hur de sköter sin marknadsföring och turism, säger Staffan Korsgren.

Enligt Staffan Korsgren finns det flera delprojekt som Åsbro intresseförening arbetar med i dag.

– Vi jobbar för att få hit en rullande distriktssköterska och vi arbetar för att affären ska finnas kvar.

En annan fråga som diskuteras flitigt är var järnvägen kommer att dras.

– Det går att bygga bostäder ut mot sjön om järnvägsspåren flyttas, säger Staffan Korsgren.

Åsbro intresseförening arbetar även med att Länstrafikens busslinje ska få gå kvar igenom samhället.

– Det finns förslag på att linjen ska gå längs med gamla riksvägen. De äldre som bor här har behov att bussen stannar inne i Åsbro som den gör i dag, säger Staffan Korsgren som hoppas på att få mycket råd och tips från resan till Järnboås.

Mer läsning

Annons