Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsbrodag blev succé

Tågstopp i Åsbro eller ej och planer på nya bostäder. Det var några av frågorna som besökarna av Åsbrodagen fick ta del av.

Annons
Stationshuset. Här i stationshuset var det under lördagen full aktivitet. Utanför visade olika föreningar och företag upp sig. Inne i stationshuset serverade PRO Åsbro fika. Foto: Tove Svensson

För första gången arrangerades Åsbrodagen. Åsbrodagen föddes ur ett Leader-projekt om att vidareutveckla Åsbro.

– Vi försöker tala om att Åsbro är en bra plats att bo på. Är vi fler så kan vi få ännu mer, säger Staffan Korsgren från Åsbro intresseförening.

Under dagen kunde besökarna träffa företagare, Askersunds kommun och Sydnärkes byggförvaltning visade upp sina planer för bostadsbyggande på orten. Besökarna fick även ta ställning till tre alternativ angående ett eventuellt tågstopp i Åsbro. Det är Trafikverket som vill veta vad Åsbroborna föredrar.

Alternativ ett: tågstoppet blir i befintligt läge där tågstationen ligger i dag. Ett tågstopp innebär att Åsbroborna kan ta tåget till Örebro, Motala och Linköping.

Alternativ två: en tågstation byggs vid riksväg 50, utanför samhället.

Alternativ tre: det blir inte något tågstopp, men att busstrafiken ökar.

Vid stationshuset var det en minimarknad. Vid ett av borden satt representanter från grupperna Ett aktivare Åsbro och Åsbro unga intresseförening.

– Vi håller just nu på och sätter upp en ny informationstavla vid Orrstigen. Sen ska vi lägga plattor och sätta upp ett cykelställ, säger Dennis Eriksson från Åsbro unga intresseförening.

PRO Åsbro serverade i går kaffe och fika inne i stationshuset.

– I PRO Åsbro är vi i dag 63 medlemmar. Vi driver fritidsgården och vi har studiecirklar, säger ordföranden Annhild Blomqvist.

Hon tycker att det är bra att Åsbrodagen arrangeras.

– Det är toppen att försöka få Åsbro på fötter så att fler kan bosätta sig här. Det är bra luft och fina omgivningar här. För mig är Åsbro paradiset på jorden.

Läs mer i söndagens NA.

Engagerade. Philip Andersson, Christer Sandberg och Dennis Eriksson är alla aktiva Åsbrobor. Foto: Tove Svensson

Mer läsning

Annons