Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersund blir testpilot för ny teknik

Askersund blir försökspilot för mer intelligent gatubelysning. Vattenfall skriver avtal med kommunen om att få installera en testanläggning, som innebär att man skulle kunna ladda elfordon och mobiltelefoner direkt vid belysningsstolparna.

Annons

Syftet med tekniken är att belysningsnätet ska bli lättare att underhålla, men också att utnyttja dess fulla kapacitet.

– Belysningsnätet sprider sig genom samhällena, men det finns en stor överkapacitet på dagtid, när anläggningen inte används, säger Stefan Wik på Vattenfall Elanläggning AB.

I stolparna installeras en enhet som exempelvis kan varna om det behövs bytas en lampa.

– Sedan finns möjlighet till närvarostyrning, som innebär att man har belysningen på lägre effekt där det inte passerar så många, och så tänds den upp när någon närmar sig. Det är ett sätt att spara energi, säger Stefan Wik.

Askersunds kommun åtar sig enligt avtalet att köpa in tio elcyklar, som ska kunna laddas i stolparna, och användas av kommunal personal som rör sig inom tätorten, exempelvis hemtjänsten.

Även vanliga kommuninvånare kommer att kunna utnyttja tekniken och ladda sina elfordon, mobiltelefoner och datorer i stolparna. Under pilotprojektet kommer den här tjänsten att vara kostnadsfri.

– Det här projektet handlar inte om att ta reda på betalningsvilja eller system för det, utan det enda vi vill just nu är att testa tekniken, säger Stefan Wik.

I vilka områden som de intelligenta stolparna kommer att installeras är inte klart. Kommunen kommer att få presentera alternativ för Vattenfall. Troligen blir det på två platser, i storleksordningen av ett bostadsområde.

Askersund är den enda ort i landet där Vattenfall testar tekniken.

Riskerar kommunen att få några problem med belysningen, eftersom tekniken är helt oprövad?

– Vi har kontroll på tekniken så till vida att lamporna kommer att lysa. Vi ska ju testa de andra funktionerna, som dimning, närvarostyrning och så vidare, och det kan vi kanske inte lova att det fungerar fullt ut.

Utbyggnad av anläggningen blir antagligen någon gång under hösten, och provperioden kan uppgå till max ett år.

Mer läsning

Annons