Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersundare pallade händelserik lördag

Det hände mycket i Askersund under lördagen när kommunen uppmärksammade de nyaste invånarna. Förutom pallutdelning ordnades skattjakt och bakluckeloppis. Och bara några kilometer från Hamntoget sprang ett hundratal kor ut på grönbete.

Annons

Nere i hamnen och på Hamntorget var det under lördagen fullpackat med folk. Bakluckor hade omvandlats till loppisbord och Systrarna K uppträdde inför storpublik på torget.

Kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson, hamnade i Snickerboa efter att han skjutit slangbella, men systrarna var snälla nog att släppa ut honom i lagom tid för att han skulle hinna hålla ett litet tal.

En mer barnvänlig inledning på den årliga pallutdelningen kunde det nog inte blivit.

– I år delade vi ut 95 pallar till de som fötts i kommunen senaste året, säger Askersunds kommuns utvecklingschef Henrik Olofsson efter ceremonin.

Pallarna, som är designade av Thomas Eriksson, har delats ut sedan 2002.

– De är unika på det sättet att de inte går att få tag på om man inte får en som nyfödd här i kommunen. De finns inte att köpa någonstans.

Och antalet nyfödda under det gångna året, 95 stycken, är en normal siffra för Askersund.

– Ja, det brukar ligga där nägonstans, runt hundra varje år.

Förutom en pall med namnplakett på fick de nyfödda barnen också ett kuvert med erbjudanden från de lokala handlarna, och fair trade-bananer.

– Det är som en välkomstgåva till barnen, kan man säga, som handlarna här har skänkt, säger Petra Gustafsson, turistassistent och centrumledare.

Samtidigt som pallutdelningen pågick på torget hölls det bakluckeloppis och skattjakt. I hamnområdet stod 18 bagageluckor öppna och där såldes allt från smycken och kläder till inredningsdetaljer och kuriosa.

– Vi ska flytta, båda två, så vi var tvungna att rensa för att få plats, säger Tove Sand och skrattar.

Hon och hennes mamma Malin har stått på loppisar förut, och tyckte båda att lördagen flutit på bra.

– Det är smart att lägga alla de här grejerna samma dag. Det drar mycket folk, och det är en trevlig grej för Askersund, säger Malin.

Några kilometer längre bort, på andra sidan riksvägen, samlades ännu fler. På gården Ältetorp släpptes nämligen korna ut på sommarbete.

– Det kom väl en 2 000 personer, gott och väl, säger Sven Dybeck som brukar gården tillsammans med sin fru Hillevi.

Han var på eftermiddagen nöjd med hur evenemanget rullat på, och kunde konstatera att allt gått bra.

– Alla djur kom ut oskadda och folket som var här verkade nöjda.

Mer läsning

Annons