Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersundare vidgade sina musikaliska vyer

Musikglädjen stod högt i tak på Norrberga kulturhus i tisdags kväll. Allmänheten bjöds in att prova på gitarr och stråkinstrument, och det var några som tog chansen att vidga sina musikaliska vyer.

Annons
Lärorikt. Ella och Carina Fransson lärde sig att ta toner både på gitarr och stråkinstrument under tisdagskvällen.

Gitarrläraren Ronny Lilja visade datorprogrammet Play along. Det innebär att man som elev kan få lektioner på nätet, som ett komplement till musikskolan. Det är pedagogiskt uppbyggt och en instruktör visar detaljerat hur man tar de olika ackorden och tonerna. Eftersom det går att pausa och spola tillbaka i filmerna kan man titta på det enskilda momentet om och om igen, tills det sitter.

– Det är ofta som vuxna hör av sig till musikskolan och vill lära sig spela gitarr, men vi har bara blåsgrupper för vuxna. Men då kan vi tipsa om det här, som passar väldigt bra för vuxna, eftersom man kanske jobbar oregelbundet eller har barn som blir sjuka så att man inte kan komma varje gång, säger Ronny Lilja.

Carina Fransson följde med dottern Ella, för att prova både gitarr och stråkinstrument. Ella hade velat spela gitarr från början, men då det är kö till detta instrument började hon med klarinett i stället. Och hon kunde konstatera att det var ett riktigt val.

– Jag har märkt att klarinett är mitt instrument och inte gitarr. Det var svårt att hålla gitarren, för den var så stor, sa Ella.

I kväll (torsdag) finns möjlighet för allmänheten att prova på blåsinstrument klockan 19.

Musikalisk. Maria Andersson spelar saxofon i en blåsgrupp på musikskolan, och tyckte det var roligt att prova på något annat.

Mer läsning