Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboendet stängs

Senast sista maj i år ska asylboendet i Gärdshyttan stängas. Det hundratal asylsökande som bor där kommer då att ha egna lägenheter. Kontraktet mellan Migrationsverket och företaget Sellpower, som driver boendet, förlängs inte.

Annons
Storbråket mellan flyktingar rasade på Gärdshyttan under tisdagen. Nu stängs asylboendet.

I november 2011 öppnade Sellpower Information Sweden AB asylboendet i Gärdshyttan och i maj 2012, sex månader senare, stängs det igen.

– Vad vi har förstått så blir det ingen förlängning på det kontrakt som vi har med Migrationsverket just nu, säger Jimmy Hoppe.

Men för Sellpower, som äger Gärdshyttan, innebär det här inte slutet på byggnadens funktion som asylboende.

– Vi räknar med att vi kommer att få nya förfrågningar om att ta emot asylsökande redan under 2012, säger Jimmy Hoppe.

Egna lägenheter

Fram till den sista maj hoppas Migrationsverket ha löst inkvarteringen av det hundratalet asylsökande i Gärdshyttan på ett bättre sätt.

– Vi har precis avslutat en upphandling som innebär att vi ska kunna ha lägenheter till alla, vilket är vårt mål, säger biträdande enhetschef Eva Johansson på Migrationsverket i Örebro.

Inte så bråkigt

Under årets första månader har det förekommit en del bråk och polisanmälningar på asylboendet men sedan företaget renoverat byggnaden och genomfört vissa kvalitetsförbättingar av asylboendet har dessa minskat, menar Jimmy Hoppe.

– Vi bekostar nu busstransporter för de boende, in till Askersund och Örebro, två gånger i veckan, berättar han som ett exempel på de kvalitetsförbättringar som vidtagits.

Renoveringarna kommer att fortsätta även efter att det nuvarande asylboendet upphört.

– Vi har en del yttre fasad-renoveringar som måste göras och då passar det rätt bra att byggnaden är tom, säger Jimmy Hoppe och berättar att de förmodligen kommer att vara redo att ta emot nya asylsökande i början av juli.

a förhör är ännu inte gjorda.

Gärdshyttan

Med mycket kort varsel öppnade Migrationsverket i mitten på november 2011 asylboendet i Gärdshyttan nära Hammar utanför Askersund.

Strax bodde 130 personer isolerade ute på landsbygden i det gamla behandlingshemmet i en miljö som senare betecknades som ”misär”. Redan första veckan förekom en knivskärning och efter några dagar flydde/lämnade ett 30-tal personer boendet och tog tåget mot Gävle, varifrån de kom innan de placerades i Gärdshyttan.

Polisen förde tillbaka dem till Gärdshyttan där det blev fortsatt stökigt.

Bråk och flera anlagda bränder ledde till sist till att brandmyndigheterna krävde åtgärder för att verksamheten skulle få fortsätta.

I februari tömdes boendet för att en omfattande renovering skulle göras av entreprenören Jimmy Hoppe med företaget Sellpower som driver asylboendet. Efter en tid flyttade de asylsökande åter in. Men oroligheter och bråk har fortsatt. Senast ett större bråk i tisdags kväll där en stor polisstyrka fick kallas in för att lugna ner situationen.

Mer läsning

Annons