Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppen i fokus när Alsen ska renas.

Många ville komma och prata skit när Sydnärkes miljöförvaltning bjöd in till öppet hus för dem med enskilda avlopp. Just nu ligger fokus på att få ner gödningen av Alsen, och i det avseendet är avloppen runt sjön en källa som bör sina.

Annons
Skitsnack. Miljöchef Harry Lundin pratar skit med Sven-Peter Johansson och Magnus Gäverth, som har fått veta att deras avloppsanläggning är undermålig.BILD: JESSICA UHLIN

Det finns runt 400 avlopp inom Alsens avrinningsområde. Som ett led i Värna Alsenprojektet, vars syfte är att minska övergödningen av sjön, har miljöförvaltningen börjat inventera dessa.

Måste åtgärdas

I en första etapp har 100 fastighetsägare fått ange till kommunen vilken typ av enskilt avlopp de har. Ungefär 40 av dem har fått svar om att de måste åtgärda sitt system, eftersom det är för gammalt eller undermåligt.

I tisdags kväll bjöd miljöförvaltningen in till öppet hus för att kunna svara på frågor från de fastighetsägare som fått anmärkning på avloppet.

God uppslutning

Uppslutningen var god, och många kom för att resonera med miljöinspektörer och entreprenörer om hur just deras avloppslösning skulle kunna bli miljövänligare.

Sven-Peter Johansson och Magnus Gäverth bor grannar väster om Askersund, och har fått besked om att de måste åtgärda sitt gemensamma enskilda avlopp.

– De menar på att det är gammalt och då går de på statistiken att det skulle vara dåligt, säger Sven-Peter Johansson.

I lugn och ro

Han tycker att det verkar fungera bra, trots åldern, men inser att det kanske är dags att göra något åt det. Lite tips har han fått under kvällen, och nu är det bara att fundera i lugn och ro på vilken lösning som ska väljas. Och grannen håller med.

– Det blir ju en kostnad som man inte räknat med, men har man enskilt avlopp för man väl stå för det om man vill fortsätta bajsa där. Och det är ju för ett gott syfte, säger Magnus Gäverth.

Ska fortsätta

Inom kort kommer miljöförvaltningen att gå vidare med nästa etapp i Alsens tillrinningsområde och skicka ut fler inventeringsblanketter. Nästa steg är att fortsätta inventeringen i Laxå och Lekeberg, som ingår i samma miljöförvaltning.

– Det är ett omfattande arbete eftersom det finns så många enskilda avlopp. Det finns tankar om att inrätta en tjänst i miljöförvaltningen som skulle kunna ägna sig helt åt detta. Den skulle finansieras med den taxa som fastighetsägarna får betala för att få sitt avlopp godkänt, säger Elisabeth Lennartsson (S), ordförande i Sydnärkes miljönämnd.

Mer läsning

Annons