Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Mariedamm

Från 16 till 29 barn på två år. Det råder babyboom i det lilla samhället Mariedamm.
– Det är knappast något som vi är bortskämda med på landsbygden, säger Britt-Marie Landgren, barnledare på den öppna förskolan.

Annons
Sussana Jerlström (till höger) och Britt-Marie Landgren (bredvid) tillsammans med övriga mammor och deras barn på den öppna förskolan i Mariedamm.

De senaste åren har det funnits en oro på den svenska landsbygden över att barnfamiljerna och ungdomarna blir allt färre. Mariedamm är dock ett ställe som går emot strömmen, då antalet invånare som är under 16 år har ökat markant.

Fyra nyinflyttade familjer med totalt 13 barn innebär att samhället har gått från 16 till 29 barn (0–16 år) sedan 2009. En ökning med hela 81 procent.

– Vi har fått en enormt positiv tillväxt. Det betyder mycket och är knappast något som vi är bortskämda med på landsbygden, säger Britt-Marie Landgren.

Ett rejält uppsvingBritt-Marie är barnledare för den öppna förskola i Mariedamm som startade för två år sedan när den första nytillkomna barnfamiljen flyttade dit.

Förskolan är öppen varje fredag och innefattar nu elva barn i åldern noll till fem år. Till sin hjälp har Britt-Marie Sussana Jerlström som också är barnledare på förskolan.

Sussana berättar att att hon och hennes man flyttade till Mariedamm i juli förra året, och deras stora familj på sex barn gav givetvis statistiken ett rejält uppsving.

– Vi bodde tidigare i Askersund men letade efter ett lantställe och fastnade för Mariedamm. Då visste vi inte att det fanns så mycket barn här, men när vi upptäckte det blev det en positiv överraskning, säger Sussana, som har tre av sina barn i den öppna förskolan.

– Nu hoppas jag så klart på att ännu fler barnfamiljer flyttar hit. Det är viktigt med en levande landsbygd, tillägger hon.

Hopp för idrottsklubbenBertil Olsson, styrelsemedlem i Mariedamms samhällsråd, tror att tillväxten kan resultera i att ungdomsverksamheten i Mariedamms idrottsklubb återupptas.

– Det har varit ganska tunt ett tag, men med den här fina utvecklingen finns det alla möjligheter.

Mer läsning

Annons