Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både natur och historia på nya vandringsleden Snårsjön Runt

I höstas besökte NA området söder om Talludden i Åsbro där en vandringsled planerades. Sedan slutet av maj står leden färdig.

Annons
Initiativtagare. Staffan Korsgren, Magnus Fredriksson och Mats Andersson tog initiativet till vandringsleden.Foto: Linda Wall

Efter flera månader med arbete blev det invigning i samband med Åsbrodagen den 25 maj. Vandringsleden består av tre olika sträckor. Den längsta sträckan är 6,3 kilometer lång och går genom naturreservatet Viken.

Mats Andersson och Magnus Fredriksson fick i uppdrag att fixa en kortare sträcka längs med Snårsjön. Där har de bland annat lagt ut spångar och satt dit bänkar.

– Det har varit väldigt kul att jobba med projektet. Det blev lite stressigt i slutet men det blev klart i tid, säger Mats Andersson.

Både Mats och Magnus gillar att vandra i skogen och tyckte att det var en plats värd att uppmärksamma. De fick kontakt med Staffan Korsgren från Åsbro Intresseförening som hade liknande tankar.

– Vi ville ge fler möjligheten att upptäcka vacker natur och uppleva gammal historia.

Runt om i skogen finns lämningar av gamla torp från 1800-talet. Dessa går att läsa om i den broschyr som har tryckts upp.

Torpen är populära bland Staffans barnbarn som brukar ta med dem ut på vandringsleden.

– De tycker det är roligt att se torpen. Det ger perspektiv på hur folket levde förr och hur vi lever i dag, säger Staffan.

Projektet är ett samarbete mellan Åsbro intresseförening, länsstyrelsen, OK Tisaren och Närkes Skogskarlar.

Mer läsning

Annons