Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Laxå har en tydlig majoritet

Uppdaterad. Nu är den slutliga sammanräkningen i kommunvalet klar. I Sydnärke är det bara i Laxå det är klart att det blir maktskifte.

Annons
Vinnare. Vinnare i kommunvalet i Laxå blev partierna i ”Ett bättre Laxå” (KD, M, C, FP och MP). De fick 51,54 procent av rösterna i Laxå kommun. Foto: Tove Svensson

Bo Rudolfsson var den person som fick flest personkryss, 165 stycken, i Laxå kommun. Och Kd är Laxås näst största parti.

Blir du kommunstyrelsens nye ordförande?

– Varenda politiker med sunt förnuft vill ju vara med och styra. Men den diskussionen får vi ta med partikollegorna, så att vi hittar ett team som fungerar tillsammans. Både när det gäller opposition och majoritet har vi sagt att det är den lämpligaste personen som ska leda, svarar Rudolfsson.

Under tisdagen lade länsstyrelsen ut protokoll från sammanräkningen av kommunvalet. Valresultatet i Laxå visar på maktskifte i kommunen och att partierna ”Ett bättre Laxå” tar över rodret. Det enda som kan stjälpa det är om S, som är största parti, inleder samarbete med flera partier och splittar ”Ett bättre Laxå”.

Partierna i ”Ett bättre Laxå” (KD, C, M, FP och MP) fick totalt 51,5 procent av rösterna. Tillsammans får de 16 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

– Det känns mycket positivt. Vi har firat med tårta. Jag förutsätter att vi kommer att fortsätta att samarbeta i ”Ett bättre Laxå”, säger Bo Rudolfsson, KD, vars parti är det näststörsta i Laxå efter valet.

Bo Rudolfsson var den person som fick flest personkryss, 165 stycken, i Laxå kommun.

– Jag är ödmjuk och tacksam, säger Bo Rudolfsson.

Partierna i ”Ett bättre Laxå” kommer nu att förhandla om hur de ska arbeta och vad de ska arbeta med.

S har styrt Laxå kommun under alla år, de senaste åren tillsammans med V. I valet fick de båda partierna 43 procent av rösterna, vilket motsvarar 13 mandat. Sverigedemokraterna röstades för första gången in i Laxås kommunfullmäktige och får två mandat.

I både Kumla och Hallsberg tycks det som om SD skulle kunna bli vågmästare i kommunfullmäktige, med sina fem respektive sex mandat. Inget av de övriga partierna är dock berett att ge SD något inflytande. Hur samarbetena ska se ut för att nå majoritet i Kumla och Hallsberg är ännu inte klart.

– Jag har samtalat med företrädare för samtliga partier, förutom SD, en eller flera gånger under den senaste veckan och de samtalen fortsätter, säger Andreas Svahn, (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

I Kumla där S fortfarande är klart största parti, trots att man tappade fyra mandat, finns ännu ingen uppgörelse. Sammanräkningen av personrösterna visar att SD, trots vissa avhopp innan valet, kommer kunna få folk på sina fem stolar.

– Det ändrar spelplanen, säger oppositionsrådet Mats Hellgren.

– Det här kräver nog att många tänker utanför lådan, fortsätter han angående de diskussioner som pågår i olika konstellationer för att skapa ett stabilt Kumlastyre den kommande mandatperioden.

I Askersund pågår samtal om samarbete mellan de tre partier, S, V och MP, som samverkat den gångna mandatperioden.

I Lekeberg har Alliansen, som styrt sedan 2010, 17 mandat. Det är oförändrat mot tidigare. Återstår att se om Alliansen fortsätter att styra i minoritet.

Mer läsning

Annons