Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barvinter grusar planer på tävlingar

I fredags fick Zinkgruvans IF ställa in ski-crosstävlingen på grund av snöbrist. Föreningen kan inte heller arrangera DM den kommande helgen.

Annons

Snökanoner behöver ha flera minusgrader för att ”göra ett bra jobb”. I fredags var det tre minus på eftermiddagen när man började spruta konstsnö.

– Ja, vi är desperata nu, sade Mats Bjärmark från Zinkgruvans IF i fredags.

Till helgen ser det ut som DM för ungdom upp till äldsta senior måste ställas in och arrangörsuppdraget återgår till Örebro läns skidförbund.

– Vi har haft det ett antal gånger förut och ett hundratal åkare skulle säkert komma hit. Om vintern hade varit bra så hade säkert intresset varit riktigt stort, säger Mats Bjärmark.

Kanonsnö?Nu hoppas han åtminstone på mer kyla så att kanonerna kan göra mer snö, helst några decimeter.

– Det är lättare att göra en jämn preparering då. Men det ser inte så lovande ut. Vi får se om det blir några kalla dygn, då är vi en bit på väg. Om vi kan spruta till helgen ska vi försöka få ihop till 1,5 kilometer spår.

350 till AvestaUnder fredagen åkte ungdomsåkarna Markus Johansson, Tom Forsberg och Erik Johansson till Avesta för att åka Avestaloppet med 350 tävlande. Markus kom på 17:e plats i H 15, Tom på femte plats i H 13 och Erik kom i mål i sin klass utan placering. Zinkgruvans IF har cirka 450 medlemmar varav ett 15-tal är tävlande ungdomar upp till 16 år. Resten är motionsåkare.

– Vi skulle se att fler åker i motionsklass i de tävlingar som anordnas, säger tävlingsledare Johan Johansson.

Ingen katastrofFörutom DM till helgen ordnar Zinkgruvans IF Lilla Vasaloppet, egna klubbmästerskap och Aspelundsrundan. Så visst är det bra om snön och kylan kommer.

– Men det är ingen katastrof. Vi hinner nog få snö innan sommaren, säger Johan Johansson och skrattar.

Mer läsning

Annons