Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bävrar får skjutas

Under tre års tid har en bäverkoloni terroriserat Lena Ehrlings sommarstugeplats i Vissboda. Bävrarna har gång på gång dämt upp vatten, och fått vägen till stugan översvämmad. Nu har Lena Ehrling efter många försök att röja fördämningen, fått tillstånd till skyddsjakt.

Annons

– Jag såg bävrarna första gången för sex år sen. Då tyckte jag de var hur gulliga som helst, och kände mig lyckligt lottad att få se dessa underbara djur, säger Lena Ehrling.

Men efter tre år vände bilden. Bävrarna började känna sig mer och mer hemma, och byggde sina fördämningar upp mot stugan. Tillslut kunde hon inte längre ta sig till sin sommarstuga utan att ta med en röjsåg.

Utökat sig snabbt

– Åker jag dit i dag för att röja, är det med livet som insats jag gör det. De har förökat sig något otroligt på bara några år. Det är i dag omöjligt för mig att ens komma till min sommarstuga,

säger Lena Ehrling.

– Tycker de vattenståndet i Tisaren är för lågt dämmer de upp min väg direkt. Då finns det inget stopp på bävrarna, säger hon.

Nu har ett tillstånd att fälla 15 bävrar beviljats av länsstyrelsen. Lena har nu anlitat en fångstman med speciell licens för att jaga bäver med fällor. Tidigare har försök till att skjuta bävrarna gjorts, utan att lyckas.

– Det här är sista utvägen. Om det här inte ger någon framgång kommer jag inte kunna bo kvar, berättar hon.

Rasmus Ejneberg

019-15 53 04

[email protected]

Mer läsning

Annons