Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende oroliga för nybygge vid Vättern

Boende oroar sig för ökade störningar och ökad trafik på de smala vägarna runt norra Vättern. Det har kommit in en hel del synpunkter på den fördjupade översiktsplanen för skärgården.

Annons

Kommunen arbetar med att ta fram en fördjupad översiktsplan som täcker hela området från kommungränsen i söder till Stjärnsund. NA har tidigare berättat om att det i den beskrivs hur man vill skapa 220 nya tomter på orterna runt norra Vättern.

Boende i Hammar har synpunkter på att man överväger att bygga bostäder norr om gamla glasbruket, där marken kan vara förorenad. De är också oroliga för att utbyggnad av båtbryggor och tomter innebär mer liv och rörelse för de som redan bor där.

Har man flyttat till landsbygden vill man gärna ha lugn, ro och avskildhet, skriver de.

Samma resonemang för en ägare till en fritidsfastighet. Om man exploaterar de natursköna områdena på landsbygden kanske det ger en högst marginell andel åretruntboende, men samtidigt går stora natur- och friluftsvärden om intet, skriver han.

Det är också viktigt att lösa vägfrågan. De enskilda vägarna över Skyrsta och Harge är inte tillräckliga för dagens trafik under turistsäsongen, och än mindre för den planerade utökade bebyggelsen.

Det anser också Emmekärrs samfällighetsförening, som kräver att befintliga vägar upprustas avsevärt, och det helst innan man börjar bygga nytt.

Motala kommun har också yttrat sig över planförslaget och anger att man är positiv till utökad bosättning i området Stora Forsa-Västanvik/Medevi, något också Sörbygdeföreningen är inne på.

Motala vill gärna samarbeta med Askersund om att förbättra kollektivtrafiken mellan orterna, och ökad bebyggelse i gränstrakterna skulle öka underlaget för bussarna.

Mer läsning

Annons