Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokslutet godkänt men med reservation

Det var bokslutet för 2014 som kom att hamna i fokus vid måndagens fullmäktigemöte.

Annons

Kurt Hjelte från revisionen inledde fullmäktigemötet med att framföra allvarlig kritik mot att mål och ekonomisk balans inte uppfylls.

Kommunens revisorer uppmanade därför politikerna att vidta åtgärder så att verksamheterna anpassas till de givna budgetramarna.

– Vi i revisionen hade även planerat en granskning av Sjöängsskolan, men där hann Skolinspektionen före oss, sa Kurt Hjelte.

Av deras rapport drar revisionen slutsatsen att nämnden inte haft tillräcklig insyn i skolans verksamhet. Därför uppmanade han politikerna att hålla ett extra öga på kommunens skolor över lag.

När det gällde att ge bifall till bokslutet visade sig kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) vara lite självkritisk.

– Att bokslutet visar på ett minus på 1,6 miljoner kronor ska tas på allvar och inget vi ska skyla över.

När det gällde nämndernas resultat kunde han ju konstatera att de inte var så bra.

Men med tanke på Skolinspektionens synpunkter på skolorna i kommunen ansåg han det inte vara schysst att spara så att fler elever far illa.

– Det är illa nog om bara en gör det.

Men det som skilde Alliansen i Askersund från majoritetens syn på hanteringen av bokslutet var fonderingen av Migrationsverkets bidrag för mottagningen av flyktingar och ensamkommande barn.

Majoriteten hade valt att fondera 2 miljoner kronor, medan oppositionen ville att hela summan på 4,1 miljoner skulle sparas för framtiden.

Efter att oppositionsrådet Caroline Dieker (M) redogjort för en negativ bokslutstrend år efter år undrade hon hur trendspaningen såg ut framdeles.

– Ska boksluten räddas av pengar från AFA och Migrationsverket som vi inte räknat med då också.

Då socialnämnden fått framstå som den stora ”bokslutsboven” med sitt minus på 9,3 miljoner, föranledde det ordförande Siv Ahlstrand (S) att hålla ett litet försvarstal.

– Vi visar på ett stort underskott, men vi har också gjort ett gott arbete.

Det uttalandet lutade hon mot en undersökning som visade att 93 procent av de inom äldreomsorgen anser att de får ett bra bemötande. Enligt Ahlstrand är det siffror som ger Askersund första platsen i Sverigetoppen.

Just personalens arbete inom kommunen var något som förenade oppositionen och majoriteten i ett gemensamt beröm. Att de sedan inte kunde enas om hur mycket av Migrationsverkets pengar som skulle fonderas slutade i en reservation från Alliansen i Askersund till vilken de tre Sverigedemokraterna sällade sig.

Mer läsning

Annons