Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje vill förenkla mätningen i kula

Börje Nordin har utvecklat en lasermätare för kulstötning som bland annat redan använts på Ungdoms SM. Elever från industriprogrammet på Alléskolan har bidragit till konstruktionen.

Annons
Mäter. Börje Nordin visar hur hans lasermätare för kulstötning fungerar. Till sin hjälp har han Janne Nordvall, lärare på industriprogrammet. Eleverna på programmet har hjälpt till med tillverkningen.

 – Syftet är dels att mätningen blir mer exakt än måttband, men också att det sparar tid, berättar Börje Nordin från Åsbro. Till vardags arbetar han som lärare på Sjöängsskolan i Askersund, men har också själv friidrottat i många år och har bland annat varit domare under VM, EM och flera Finnkamper.

– Jag har ju erfarenhet av sporten i snart 50 år, så då funderar jag på vad som skulle kunna göras bättre, säger han.

I februari fick han sin lasermätare godkänd av Svenska friidrottsförbundet, efter närmare ett års envist kämpande. Den har använts på Ungdoms SM i Örebro, och ska användas på Världsungdomsspelen i Göteborg i sommar.

Instrumentet består av en lasermätare som sitter fast på en skiva. Vid nedslagsplatsen sätts ett rör med en skiva i botten ner, så att lasern kan mäta precis mot nedslaget. Tillverkningen är ett samarbete med industriprogrammet på Alléskolan.

– Det är ett jättebra projekt för eleverna. Det ökar motivationen och kvalitetstänket att få göra saker som man ser kommer till nytta, säger Janne Nordvall, lärare på programmet.

De har sedan tidigare jobbat tillsammans med Börje Nordin, då han också tillverkar ansatsmärken för exempelvis längdhopp och stavhopp. Nordin håller även på att utveckla en prototyp för lasermätning av längdhopp.

Laser. Lasermätaren riktas mot det vita strecket på skivan som sätts ner där kulan slagit ner.
Samarbete. Anton Thomas och Gustaf Axelström går sista året på industriprogrammet. De har varit med och jobbat med Börje Nordins andra projekt; tillverkning av ansatsmärken för exempelvis längd- och stavhopp.

Mer läsning

Annons