Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsofferjouren i Sydnärke får lågt bidrag

Brottsofferjouren i Sydnärke önskar mer pengar för att ha råd med utbildning. Organisationens bidrag låg i år långt under den rekommenderade summan.

Annons

Sydnärke. Inför 2014 fick brottsofferjouren i Sydnärke mellan femtio öre och en krona per invånare i kommunerna Hallsberg, Kumla, Laxå och Askersund. Summan sänktes med några ören trots att den redan var långt under vad Brottsofferjourernas riksförbund rekommenderar, vilket är sex kronor per invånare.

De som är engagerade i brottsofferjouren i Sydnärke arbetar alla ideellt för att stötta de kommuninvånare som blir utsatta för brott. Alla som drabbats kan söka sig dit, oberoende av om brottet är polisanmält eller inte. Men i verksamheten gör den strama budgeten sig till känna och inför nästa år äskar organisation om verksamhetsbidrag på två kronor per invånare.

– Alla jobbar ideellt, den enda ersättning som går ut är reseersättning. Det är en hel del timmar som var och en sätter av för brottsofferjouren, säger Ingemar Järnkvist, ordförande i Brottsofferjouren, Sydnärke.

– Det är kommunernas ansvar att ta hand om brottsoffer och de borde ge oss bättre ekonomiska förutsättningar. Elen blir dyrare, telefonen blir dyrare, allt blir dyrare. I Sydnärke finns inte några kvinnojourer så vi tar även hand om utsatta kvinnor, säger han.

Brottsofferjouren får uppgifter från polisen om vilka som utsatts för brott och kontaktar dem ifall de vill ha hjälp och stöd.

– I dag kom det in tre ärenden från polisen. På torsdagar sitter vi i vår lokal och ringer upp och erbjuder stöd, säger Ingemar Järnkvist och berättar att det inte längre finns pengar till träffar för styrelsen och stödpersonerna i verksamheten, inte heller till viss önskad utbildning.

Ett ökat bidrag, till två kronor per invånare, skulle göra skillnad, menar han.

– Då skulle vi gå runt. Viktigast är att vi kan vara med på utbildningar, det behöver vi.

Med 0,72 kronor per invånare är Laxå den kommun som betalar ut mest i Sydnärke, men sett till rekommendationerna är det ändå en låg summa.

– Ytterst har kommunen ansvar för alla sina invånare, kommunen ansvarar för individens välbefinnande. Jag tycker att vi borde satsa mer resurser. Det finns inte ekonomi för det, säger Tommy Holmqvist, (S), kommunalråd.

I Kumla ligger bidraget på 0,52 kronor per invånare för 2014.

– Vi tittar på jämförbara kommuner. Vad grundar riksorganisationen sina siffror på? Det är inte säkert att vår brottsofferjour har samma uppdrag, de kan se olika ut, säger Katarina Hansson, (S), kommunstyrelseordförande.

– Vad jag har hört har folk varit nöjda men det går alltid att utveckla en organisation, säger hon.

Mer läsning

Annons