Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern lämnar samarbetet med S

Centerpartiet kommer inte att fortsätta styra Askersund tillsammans med Socialdemokraterna. Partiets kommunkrets beslutade på ett möte i förrgår att man vill göra en nystart, och söka sig högerut. Det kan innebära att Vänsterpartiet och Miljöpartiet får ökad makt.

Annons

Mandatfördelningen efter valet ser ut så att S är största parti, men för att kunna få majoritet krävs antingen samarbete med C, så som det sett ut de senaste två mandatperioderna, eller med exempelvis Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Nu har C beslutat att partiet inte ska ingå i ett majoritetssamarbete med S, berättar partiets företrädare Billy Ludvigsson.

– Vi har förlorat en del i valet, och nu vill vi göra en nystart och prova något nytt. Men det är inga oegentligheter mellan oss och Socialdemokraterna, säger han.

Per Eriksson (S) menar att han inte är besviken, utan att det är upp till varje parti att avgöra vem man vill samarbeta med. Men han förnekar inte att det var ett alternativ för S som försvann i och med Centerns besked.

– Just nu är det Vänstern och Miljöpartiet som känns naturligast, eftersom vi siktar på ett majoritetsstyre. Men man kan också tänka sig varianten med minoritetsstyre och någon typ av valsamverkan, säger han.

Läs mer i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons