Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelduo gör sin sista runda

Det blir ett värdigt avslut på karriärerna som Vätternrundacyklister för Kim Bergqvist och Stefan Svallin. Tidigt på morgonen den 19 juni ger de sig av på sin 31:a respektive 30:e runda – på tandemcykel.

Annons
Hårdträning. Kim Bergqvist och Stefan Svallin tränar för fullt med tandemcykeln för att få in snitsen inför Vätternrundan.

Kim Bergqvist och Stefan Svallin har cyklat Vätternrundan ihop i många år. Kim gjorde sin senaste 2006, och det var också tanken att det skulle bli den sista.

– Men då sa jag det till Stefan att när du ska köra din sista får vi göra det på tandem, och nu får jag ju stå för det, säger Kim.

De har hyrt en tandemcykel, och har en månad på sig att träna inför start. Och det krävs, för det är stor skillnad att cykla tandem mot att cykla vanlig cykel.

Precis likadant

– Man måste göra allt precis likadant, och man kan inte luta ut det ena eller andra hållet för då välter man. Så det är bra att vara två som är relativt jämnstarka, och det är vi, eftersom vi tränat ihop i så många år, säger Kim.

De brukar köra Vätternrundan på runt nio timmar, men de tänker sig ett lugnt och njutningsfullt avslut där de tar gott om tid på sig och stannar vid alla vätskekontroller.

Fint väder

De hoppas på fint väder med uppehåll, varm morgon och inte för varmt under dagen. De har båda upplevt både den ena och den andra väderleken under sina år.

– Den värsta rundan var 1981. Det var två-tre grader och snöglopp i luften. Det blåste så mycket att regnet och snön kom på tvären. Så mycket har jag aldrig frusit, berättar Kim.

Nu får vi hoppas att det blir bättre väder än så, så att den sista rundan lämnar fina minnen.

Väldigt grant

– Fina morgnar är det helt fantastiskt, säger Stefan.

– Ja, när man kommer i backarna ner mot Jönköping på morgonkulan, då är det väldigt grant, om det är fint väder, fortsätter Kim.

Mer läsning

Annons