Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans på franskt vis

Norra Vätterbygdens folkdansgille har fått förstärkning. Det är deras vängäng Les Tréteaux du Pont-Vieux från Argenton sur Creuse i Frankrike som är på besök.

Annons

Som en del i Bernadottejubileet är den franska truppen på besök i Askersund. Under en vecka uppträder de på olika platser tillsammans med det svenska folkdanslaget, både i Askersund och övriga länet.

– De får också se olika sevärdheter i kommunen. Det fick vi göra när vi var där, berättar Bertil Lundqvist från Norra Vätterbygdens folkdansgille.

Det är alltså inte första gången som länderna har ett utbyte. 2005 besökte den franska truppen Askersund, och 2006 var askersundarna i Frankrike. Att ha en vänort ger kulturellt utbyte och utvecklar dansen.

– Vi blev också tvungna att träna lite extra för att inte skämmas för mycket, skrattar Bertil.

Fler unga i år

39 folkdansare och musiker har kommit från Frankrike och i år är det fler unga än vanligt. Den yngsta är tio år, den äldsta 74.

– Det är bra att förstärka bandet mellan länderna. Vi hoppas att de unga ska fortsätta sedan, vi vill väcka ett intresse för internationellt samarbete, säger Annie Marsault från Les Tréteaux du Pont-Vieux.

Trots att hon fick starta veckan med en stadsvandring i regnväder, tycker hon att Sverige och Askersund är vackert.

– Det är så grönt, och lugnare än hemma. Men vi ska dansa en soldans varje dag för att få sol, skrattar hon.

Mycket gemensamt

Visst finns det några skillnader mellan länderna, men också mycket gemensamt i sättet att leva. Också i sättet att dansa, även om Annie tycker att danserna återigen är lite lugnare i Sverige än i Frankrike.

Vill man ta chansen att se folkdansarna uppträda blir det uppträdanden i dag klockan 15 i Mariebergs centrum i Örebro, och under fredagen på Stjernsunds slott i Askersund klockan 13.

Mer läsning

Annons