Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hittade 100 år gammal tidning

”Ihjälskrämd av åskan”, ”Själfmord i fjällen” och ”I paradisdräkt på strandpromenaden”. Så lyder tre rubriker som publicerades i Askersunds veckoblad för exakt 100 år sedan.

Annons
Tillbakablick. Ann-Sofie och Knut Godø tycker det är intressant att se hur tidningen skrev för 100 år sedan.

Olshammar. När Ann-Sofie och Knut Godø rev väggarna i sitt sommarhus i närheten av Olshammar, fick de en trevlig överraskning. Där hittade de en sida av Askersunds veckoblad, som publicerats den 25 juli 1913.

– Det är 100 år sedan, men då liksom nu, skrev man om fyllerier och nakenbad. Och rubriken på reklamnotisen ”Vill ni blifva vacker?” är precis som kvällstidningarna, säger Knut som själv är journalist och har koll på tankegångarna.

Enligt Kungliga biblioteket i Stockholm gavs Askersunds veckoblad ut mellan 1879 och 1917. Tidigare hette den Askersunds tidning, som publicerades första gången 1857. Efter 1917 återtog den namnet Askersunds tidning, men 1956 uppgick den i Nerikes Allehanda.

Paret har haft mycket roligt åt att läsa de gamla texterna, och speciellt Ann-Sofie som är från trakten är förvånad över hur en lokaltidning kan täcka in så mycket.

– Språket är så speciellt, det är kul att se hur de skrev förr. På en och samma sida står det både lokalt, om Sverige och världen, säger hon.

Lokala nyheter var bland annat att kräftfisket i länet får börja den 11 augusti, att Segelsällskapet Vätterns utlottningsbåt tillföll bankdirektör A. Svahn i Linköping och att länsstyrelsen förklarat en gård i Asker vara drabbad av mjältbrand. I notiser om olyckor och sjukdomar är ofta namnen på de berörda utskrivna. Skribenternas namn står dock inte.

Om mannen i ”paradisdräkt”, en nakenbadare i Kristianstad, kan man läsa:

”Frampå kvällskvisten hade mannen blifvit glad i humöret och varm i ansiktet af div. förtäring, hvarför han kände sig hågad att hedra kallbadhuset med sin lifligt upprymda person. /.../ Tillilande medborgare funno emellertid fribadet minst sagdt förargelseväckande och uppmanade mannen att iföra sig garderoben, hvilket han betraktade som ett oförsynt ingrepp i en fri mans rätt”

Tillsammans med Askersunds veckoblad hittades också en sida av Var 14 dag, och teckningar av båtar på ett omslagspapper från Hugo Stöök i Askersund.

– Vi kommer att plasta in sidan och ha den i huset på något sätt. Men om något museum i närheten är intresserad av att bevara tidningen går det också bra, säger Ann-Sofie.

– Vi tror det har bevarats så bra tack vare att väggarna varit putsade med kalk. Syrefritt tidningspapper är också bra för bevaring, menar Knut.

Mer läsning

Annons