Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär ut svenska på frivillig bas

Hur kan man använda en bild för att lära sig svenska? Det diskuterades bland annat när nio ideellt arbetande svensklärare från Lerbäck besökte Språkverkstan på SFI i Örebro. LERBÄCK/ÖREBRO. Som asylsökande har man inte rätt till att få svenskundervisning, det får man först när man fått permanent uppehållstillstånd. Men många vill ändå lära känna språket och i Lerbäck har en grupp ideellt arbetande eldsjälar i trakten startat svenskundervisning i Sockenstugan två dagar i veckan. Svenska kyrkan, ABF och Röda Korset samarbetar om undervisningen. Hit kommer de asylsökande frivilligt och uppslutningen är stor. Svenska kyrkan har uppmärksammat arbetet med Lerbäck och den så kallade ”Lerbäcksmodellen”, där flera aktörer samarbetar kring aktiviteter och undervisning.

Annons
På lätt svenska. Läraren Britt-Marie Gunnarsson berättade för nio ideellt arbetande svensklärare om hur Språkverkstan jobbar.

– Vi är ett tiotal frivilliga som jobbar med undervisningen, och vi har många frågor. Det här är ett sätt att få tips om hur man kan arbeta, sa Ros-Marie Korsgren, som jobbar med frivilligundervisningen.

Språkverkstan på SFI i Örebro är ett alternativ inlärningsmiljö som har byggts upp av lärarna Petra Olsson och Britt-Marie Gunnarsson.

– Vi jobbade med olika saker parallellt i flera år och började prata ihop oss. Vi kom fram till att vi kan skapa mer effektivitet tillsammans och började skissa på en vision. Vi presenterade vår idé och fick bra stöd från Örebro kommun, berättar Britt-Marie.

Språkverkstan är ett rum på SFI där eleverna på egen väg kan lära sig språket, med övningar, dator, undervisningsmaterial och närvarande lärare. Språkverkstan använder digitala verktyg och multisensoriska metoder, jobbar i mindre grupper och det finns alltid två pedagoger till hands. Kopplingen ljud och bokstav står i centrum, och man studerar både individuellt och i grupp.

– Eleverna som kommer hit vill verkligen lära sig. Vi vill skapa en värdig miljö för vuxna, med material anpassat för vuxna, men på lätt svenska.

Besökarna från Lerbäck fick bland annat prova på röstövningar, och se det senaste undervisningsmaterialet.

Ett sätt att lära sig är att använda bilder.

– Men vad ser vi i bilden? Hur kan vi använda den? Vad betyder till exempel ett hjärta på en bild? diskuterade Petra Olsson.

Människor från olika kulturer och miljöer tar till sig bilder och text på olika sätt. Petra och Britt-Marie kallar det kulturgrammatik.

De ideella lärarna från Lerbäck lät sig inspireras av besöket och tog med sig ny kunskap hem.

– Vi hoppas att vi ska bli ännu fler som undervisar frivilligt, sa Ros-Marie Korsgren.

Mer läsning

Annons