Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska inte ge första hjälpen

Landstinget har det direkta ansvaret för de sjukvårdsinsatser som görs i samhällets tjänst. Enligt de författningar som i dag gäller är det ambulanspersonal som ska ge första hjälpen i akutlägen, inte räddningstjänsten, säger landstingets medicinske rådgivare, Mats Björeman.

Annons
Till för alla. Vid kassorna på Torghallen i Askersund finns en hjärtstartaren. ”En bra placering för att den även snabbt ska kunna tas till hjälp om någon insjuknar på torget”, säger butikschefen Annika Starkenberg.

Det är reglerna i författningarna och kostnaderna som styr om landstinget i Örebro län ska tillåta räddningstjänsten att kallas ut på så kallade i väntan på ambulansen-larm. Således även om räddningsfordonen ska vara utrustade med hjärtstartare.

Detta görs nu på försök i Byrsta, men utvärderingarna därifrån är inte gjorda ännu.

– Vi måste se till helheten och det är landstinget som har utbildningsansvaret och ställer kompetenskravet för att andra ska utöva sjukvårdsinsatser, menar Mats Björeman.

I flera andra län har man en fullt utbyggd i väntan på ambulans-verksamhet för räddningstjänsten. Varför är det så svårt i Örebro län?

– Det är egentligen inte så svårt, men vi vill att det ska ske under ordnade former och följa de författningar som finns. En del län har frångått detta och därmed även ansvaret att betala för räddningstjänstens insatser.

I landsbygd, eller om man vill kalla det glesbygd, kan tidsaspekterna vara livsviktiga i valet av att skicka ambulans och räddningstjänsten samtidigt. Det viktigaste i ett akutskede med hjärtstillestånd är ju att minska utryckningstiden för att starta hjälpen så fort som möjligt.

Är det inte värt då att kunna använda sig av räddningstjänsten om ambulansen har längre körsträcka?

– Det kan det säkert vara, även om vi inte kunnat se sådana effekter ännu, säger Björeman.

Samtidigt som inköpen av hjärtstartare ökar bland privata företag och föreningar sitter alltså landstinget och väntar på utvärderingar. Torghallen, Ica-jouren, Vätter Rehab och M/S Wettervik i Askersund har hjärtstartare, men inte brandkåren. Är inte det lite konstigt?

– Det handlar inte om någon illvilja på något sätt och det är ingen principfråga. Vi följer en lag med regler som styr vilka som ska utföra sjukvårdsinsatser. Detta måste ske enligt de ansvarsregler som gäller.

Kvarnarna maler vidare och erfarenheter utifrån landet samlas in och nya träffar planeras för att utröna hur frågan ska tacklas inför framtiden.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med räddningstjänsten i länet när vi utvärderat pågående projekt både i och utanför länet. Och med största sannolikhet kommer det att bli ändringar i hur vi samverkar, säger Mats Björeman.

Mer läsning

Annons