Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De snackar mest och minst

Socialdemokraterna står för 41 procent av inläggen i debatten under den tidsperiod som NA har undersökt. Regeringspartnern Centerpartiet står bara för 1 procent.

Annons

Kommunfullmäktige är medborgarnas och politikernas demokratiska forum. Dit kan väljarna gå för att lyssna på hur de förtroendevalda argumenterar, och där får alla ledamöter chans att framföra sin åsikt i olika frågor. Men hälften av politikerna som sitter i fullmäktige har inte beträtt talarstolen alls under de senaste sju sammanträdena. Och av de som gör det skiljer det sig väldigt mycket hur mycket man vågar sig upp.

Föga förvånande är det kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) som snackar mest. Han står ensam för nästan en fjärdedel av inläggen i debatten. På delad andraplats kommer Staffan Korsgren (FP) och Ingrid Fries-Hansson (MP). De står för vardera 11 procent av inläggen.

På tredjeplats, med 9 procent vardera, hittas vänsterpartisterna Katarina Raneborn och Rune Karlsson. Socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand (S) står bakom 8 procent, och oppositionsrådet Calill Ohlson (M) 7 procent.

Billy Ludvigsson är den enda av Centerpartiets fyra ledamöter som beträtt talarstolen, och han har endast gjort två inlägg under perioden, vilket motsvarar 1 procent. Detta trots att Ludvigsson har en halvtidstjänst som kommunalråd.

– Visst skulle vi kunna öka antalet inlägg vi gör. Men jag tror att statistiken visar fel mot om man skulle ha tittat på hela mandatperioden. Det var mer debatt i början av perioden, säger Billy Ludvigsson.

Den främsta anledningen till att han och hans partikamrater inte så ofta beträder talarstolen i fullmäktige är att det inte finns något att tillägga till det som de redan framfört när besluten formulerades.

– Det viktigaste för oss är att få ut centerpolitik, och den skapas i nämnderna och i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott.

Du har ändå en tjänst på halvtid som kommunalråd, tycker du inte att du skulle kunna lägga mer tid på att förbereda inlägg?

– Jag förbereder mig inför sammanträdena, men ofta har vi gjort upp i förväg med Socialdemokraterna. Vi har heller inte ordförandeposten i nämnderna, och det är oftast ordföranden som sköter den utåtriktade verksamheten, säger Billy Ludvigsson.

Per Eriksson förklarar sitt spring till talarstolen med att det faller på majoriteten att presentera ärendena som det ska beslutas om.

– Det är också viktigt att bemöta den kritik som man får från motståndarsidan.

Däremot är han något självkritisk mot att det mest är han i sitt parti som talar.

– Det är ett förbättringsområde, vi borde kunna fördela ordet bättre, säger Per Eriksson.

Ofta försöker man inom partiet få andra ledamöter att gå upp, men att det inte är så lätt för alla, eftersom det är nervöst att tala inför en stor församling, där det finns åhörare och media som lyssnar på allt.

Läs mer i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons