Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bli samlingspunkt för närproducerade varor

En vilt- och delikatessbod med kafé har öppnat i Skyllberg. Tanken är att kunna vara en samlingspunkt för närproducerade varor och ett ställe där man kan träffas. – Det är viktigt med en handelsbod i Skyllberg för en levande landsbygd, säger Jessica Svensson, nybliven affärsägare.

Annons
Från Italien till Skyllberg. Parmesanosten ledde till en vilt- och delikatessbod med närproducerade varor. I sortimentet finns bland annat potatis och honung från Skyllberg. Köttet i korvarna kommer från vildsvin skjutna i Mariedamm. Bild: Lisa Dahlberg

Lokalen började renoveras i julas. Från att ha varit en bostad blev Skyllbergs bruks smedbostäder en handelsbod med tillhörande kafé. Men historien börjar redan 2007. Ivan Svensson, son till brukspatron Gustaf Svensson, var på en stålresa i Italien. Han fick med sig en bit parmesanost som snabbt åts upp. Han och frun Jessica köpte mer ost och sålde på kvällar och under Lerbäcksmarken.

En idé föddes

– Men vi tröttnade på att ha jobbet hemma, det blev så mycket kvällsarbete, säger Ivan.

Idén till en vilt- och delikatessbod föddes.

Tanken är att boden ska kunna vara en samlingspunkt för i huvudsak närproducerade varor och att kaféet ska vara ett ställe där man kan mötas. Paret har lagt mycket tid på inredningen. Tapeterna i kaférummet är i 1700-talsstil för att passa smedbostäderna, även kallat Gamla bruket. Möblerna har paret hittat på auktioner runt om i länet. Jessica jobbar halvtid på Stora Enso Bioenergi, resten av tiden är hon på handelsboden som är öppen torsdag–fredag klockan 10–17 och lördag 10–15. Boden är stängd nästa vecka, men sedan är tanken att handelsboden ska vara öppen året runt. Som ekonomiskt hjälp har paret fått ett landsbygdsstöd från länsstyrelsen, vilket de är glada över.

– Det är viktigt med en handelsbod i Skyllberg för en levande landsbygd, säger Jessica.

Mer läsning

Annons