Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hänger på gärdesgården

Norra Vätterbygdens hembygdsförening sätter upp en ny gärdesgård i hembygdsparken. Det blir inget fuskbygge här inte. Man jobbar med urgamla metoder för att gärdesgården ska bli stabil.

Annons
Gärdsgårdsserien. Roger Lind och Lennart Sondér har fått lära sig hur man vrider runt hank för att hålla ihop störar och gärdslen. BILD: BJÖRN PALMQVIST

Den gamla gärdesgården runt får- och gethagarna hade tjänat ut. Arbetslaget i hembygdsföreningen fick ständigt laga den, och den var inte heller byggd på rätt sätt.

– Nu gör vi en på gammalt hederligt vis, berättar Bengt Willén, som tillsammans med Nils-Ivar Andersson leder arbetet. Det sker i form av en studiecirkel i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs mer om hur det är att bygga en gärdesgård i söndagens Nerikes Allehanda.

Stör ej. Gärdslena behöver vara riktigt långa för att räcka genom sju störpar. Roger Lind, Olle Widell och Nils-Ivar Andersson hjälps åt för att lägga den på plats.
Knut. Hanken består av grangrenar, som ska vara tjocka som en tumme ungefär. De måste vara färska, eller ha legat i blöt, när de kokas för att bli tillräckligt mjuka för att vridas runt störparet.
Håller grytan kokande. Vidjor av gran kokas av Lennart Sandberg för att bli mjuka så att man kan vrida dem runt störarna.
Varmt vid grytan. Lennart Sandberg kokar vidjor av gran till hembygdsföreningens gärdesgård. Man har också använt ståltråd att binda ihop störar med vid gärdesgårdsbyggande, men det traditionella sättet är att bara använda naturmaterial.
Hörn på gärdesgården.

Mer läsning

Annons