Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det socialakommer först

Många seniorer kom till Lerbäcks hembygdsgård när SPF hade en friskvårdsdag. Bland mycket annat stod stavgång och femkamp på schemat.

Annons
Staventusiast. Maj Bäckström från Borensberg är stavgångsledare för seniorer. I sitt tal försökte hon övertyga besökarna om hur viktigt det är att röra på sig. I bakgrunden är Sonja Cederlöf från väntjänsten.

Det var en strålande sommardag när SPF Lerbäck anordnade en friskvårdsdag på torsdagen vid hembygdsgården. Dagen inleddes med tal av Sonja Cederlöf från väntjänsten och ett gemensamt framförande av nationalsången. Folkhälsoutskottets ordförande Siv Ahlstrand talade om vad kommunen kan göra för att underlätta hälsovård för seniorer och långtidssjuka.

Maj Bäckström från SPF Borensberg höll ett inspirerande tal om stavgång och dess positiva effekter. Många räckte upp handen på frågan om de hade stavar hemma. Men inte lika många händer var kvar i luften på frågan om de också användes. Maj hoppas att fler kommer ut på vägarna.

”Otroligt praktiskt”

– Med stavgång får man sving på hela kroppen. Det är skonsamt för muskler och otroligt praktiskt. Du kan ju ta med stavarna överallt, säger Maj.

Social samvaro viktigt

Vad är den viktigaste ingrediensen för att ha ett bra liv när du blir äldre? Bra kost säger någon. Mycket motion säger en annan. Många hävdar att en social samvaro är det viktigaste. Sanningen är nog en kombination av dessa element och fler därtill. Bertil Olsson från Mariedamm menar att det sociala är viktigast.

– Det här är ett bra initiativ. Det är betydelsefullt att folk kommer ut och inte bara sitter hemma. När jag gick i pension hade jag ett val; hund eller dator. Jag valde hunden, säger Bertil.

Pricksäker Åsbrobo. En femkamp där det krävdes bra bollsinne avgjordes under dagen. Gullmar Nilsson från Åsbro sätter en boll mitt i prick, på sitt första kast.
Mer umgänge! Axel Karlsson Karlsson, Karl-Yngve Sjökvist och Bertil Olsson njöt av solen och sällskapet. Bertil tycker att folk borde umgås mer, i stället för att sitta framför datorn och tv:n.

Mer läsning

Annons