Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dikeskörd tank med kemikalier töms

(UPPDATERAD 19.04) Ett tankbilssläp lastat med kemikalierna myrsyra och etanol gick av vägen på riksväg 50, söder om Askersund på tisdagsmorgonen. 

Annons

Olyckan inträffade i höjd med byn Dalmark och larmades ut av SOS alarm och Trafikverket vid 07.20-tiden på tisdagsmorgonen. Cirka en liter av kemikalierna har läckt ut, enligt räddningsledare på plats.

- Kemikalierna är svagt frätande - de reagerar med olika metaller och bildar då vätgas. Vår prioritet är att de inte kommer i kontakt med vatten. Eftersom olyckan inträffat så nära Vättern så är vi extra vaksamma, säger Anna Henningsson, inre befäl på Nerikes brandkår.

Polisen spärrade av vägen i båda riktningar. Man upprättade också en avspärrning på 50 meter runt lastbilen.

Två tankbilar rekvirerades till olycksplatsen. Innehållet  i både dragbilen och släpet ska sedan tankas över. Arbetet med att pumpa över kemikalierna från den dikeskörda tankbilen påbörjades på eftermiddagen.

– Det tog tid innan vi kom igång, innan alla resurser var på plats. Tömningen kommer att hålla på flera timmar till. Prognosen är att det är klart vid 21-tiden, sa Jan Backström, inre befäl vid Nerikes Brandkår, vid 19-tiden 

Trafiken släpps förbi olycksplatsen växelvis. Trafikanter rekommenderas ändå att välja riksväg 49 istället - det kan nämligen vara besvärligt att ta sig förbi.

När arbetet med att pumpa över kemikalierna är klart återstår bärgning av bil och släp. – Det är inte bestämt när bärgningen ska göras. Det kan bli i natt – eller i morgon, säger Jan Backström.

Myrsyra och etanol blandat utgör komponenterna i kemikalien formaldehyd, även kallad formalin. Formalin har en stark doft och har många användningsområden. Bland annat används det för desinficering och konservering.

Mer läsning

Annons