Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Vad tycker du om förslaget att släcka ned gatubelysningen?

Förslaget att släcka ned gatubelysningen i stora delar av småorterna har väckt heta känslor. Byaråd och näringsidkare ryter till och i sina remissvar till kommunen kräver de att belysningen ska bli kvar och kanske till och med byggas ut.

Annons

Tekniska förvaltningen har tagit fram ett förslag till ny belysningspolicy, som tekniska nämnden skickade ut på remiss till byaråden i höstas. Nu har svarstiden gått ut, och i de inkomna skrivelserna finns många starka argument för varför belysningen bör bli kvar.

Aspa herrgård varnar för att hela verksamheten är hotad om förslaget att släcka belysningen i Aspa bruk går igenom. ”Vi kan definitivt inte utrusta våra gäster med ficklampa för att de ska kunna ta sig fram mellan rum, konferenslokaler och restaurang” skriver man, och menar att arbetslöshet för tio personer ligger i potten.

Trafiksäkerhet

Byaråden ser det hela som en symbolhandling, som visar att kommunen inte bryr sig om landsbygden. Argumentet att landsbygdsborna betalar lika mycket kommunalskatt som de i centralorten återkommer.

I Närkesberg, Mariedamm och Torpa hänvisar man till trafiksäkerheten, då det går mycket tung trafik genom samhällena, samtidigt som gående, exempelvis skolbarn, är hänvisade till samma vägyta.

Alternativa förslag

I Närkesberg kan man visa att det sker tusentals personrörelser efter mörkrets inbrott med anledning av den sociala och kulturella verksamheten i Bergsgården.

Rönneshytta allaktivitetsförening menar att den centrala frågan inte är var det bor folk, utan var folk rör sig. Man kommer med en rad förslag som i sig skulle spara energi och pengar åt kommunen, som alternativ till att släcka ned. Det skulle kunna installeras rörelsesensorer som tänder lampan vid behov. Det går också att tidsstyra stolparna, så att de bara lyser en del av dygnets mörka timmar. Slutligen föreslås att man undersöker möjligheten att köpa in självförsörjande belysningsstolpar med integrerad solpanel och vindsnurra, vilket på sikt skulle vara kostnadseffektivt.

Åmmebergs bygdeförening är den enda som ändå med viss motvilja tillstyrker förslaget, eftersom man inte anser sig drabbas särskilt hårt av nedsläckning av sju belysningspunkter.

Sista ordet lär inte vara sagt i belysningsfrågan.

Mer läsning

Annons