Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Var ska nya kultur- och kunskaps- centrum ligga?

Snart tar kommunstyrelsen beslut om att gå vidare med detaljplanen som placerar kultur- och kunskapscentrum i Strandparken. För att behålla ett brett gångstråk längs Alsen ska sjön fyllas ut.

Annons
Så här kan det komma att se ut i Strandparken när nya kultur- och kunskapscentrum står klart. Observera att bilden bara visar storleken på byggnaden. Alltså inte hur den kommer att se ut eftersom det fortfarande är en öppen fråga.

Kultur- och kunskapscentrum ska ersätta Sjöängsskolan, men också innehålla en stor teatersal, kommunbibliotek, kafé och lokaler för kulturskolan och föreningslivet. Det har varit många olika bud runt placeringen av nybygget, men nu har politikerna bestämt sig för att det är Strandparken som gäller.

Tidigare i år höll man dialogmöten med kommunmedborgarna, för att lyssna in vilka synpunkter som finns, och vissa justeringar har nu gjorts i planen.

Längre från vattnet– Vi har flyttat upp det en liten bit från vattnet, för vi fick mycket synpunkter på att det låg för nära vattnet. Man ska kunna gå längs sjön utan att känna att man inkräktar på skolans område, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelseordförande.

Trafikplaneringen har också justerats något, i och med att man ändrat hur varutransporter ska köra in till området.

Många har ju kritiserat placeringen i Strandparken, varför ska det ligga just där?

– Vi tycker att det är bästa läget. Det blir ett lyft för hela Strandparken, säger Per Eriksson.

Kommunstyrelsen beslutar den 3 april om att skicka ut detaljplanen på samråd. Det handlar alltså bara om placeringen av nybygget, och inte hur det kommer att se ut. Det blir en senare fråga.

Vägar flyttas och förlängsI planhandlingarna utreds hur vägarna kommer att ledas runt området. Sundsbrogatan återfår sin gamla sträckning och förlängs bort mot Hagavägen. Hagavägens nuvarande sträckning genom området tas bort, och det skapas ett sammanhängande parkområde mellan Alsen och Sundsbrogatan. Möjligheten att promenera längs sjön behålls, och man kommer även att fylla ut vattnet något för att bredda stråket.

Det gamla stationshuset vid busstorget kommer att vara i vägen, men kommunen vill behålla det och i stället flytta det till en annan del av busstorget.

Parkeringsfrågan löses genom att en stor parkering med plats för 115 bilar anläggs på Sjöängsskolans nuvarande tomt norr om Sundsbrogatan.

Mer läsning

Annons