Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djup oenighet om besparingar

Kommunstyrelsen lyckas inte leva upp till besparingen på politikerorganisationen på en halv miljon kronor. Nyligen fattades beslut om neddragningar på 332 000 kronor, men hela oppositionen reserverade sig.

Annons

Det var en splittrad kommunstyrelse som fattade beslut om hur mycket pengar man skulle kunna spara på politiken.

Förslaget, som också gick igenom, har arbetats fram genom breda parti-överläggningar. Det innebar en besparing på 332 000 kronor, alltså en bit kvar till sparbetinget på en halv miljon.

I det ingick att dra in på kommunalråden från 3,5 tjänst till 3 tjänster. Kommunfullmäktiges sammanträden minskas från nio till sju per år.

Antalet ledamöter i fullmäktiges valberedning blir fem i stället för sju. Antalet revisorer minskas på samma sätt. Detta träder i kraft i och med den nya mandatperioden. Hur kommunalrådstjänsterna fördelas blir alltså upp till den nya majoriteten att avgöra.

Majoriteten i kommunstyrelsen, alltså Socialdemokraterna och Centerpartiet, förespråkade dessa förändringar. Men Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna lierade sig med Vänsterpartiet och hade ett eget förslag. Skillnaden var att de ville minska kommunalråden ännu mer, till 1,5 tjänst, för att nå sparkravet.

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att de tre kommunalrådstjänsterna som hans parti förespråkar behöver finnas. Om inte tvingas man arvodera nedlagd tid för exempelvis ordförandena för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, och kostnaden för det skulle äta upp besparingen, menar han.

Calill Ohlson (M), oppositionsråd, tror att det är fel eftersom det ingår exempelvis pension i kommunalrådstjänsterna.

– Vi tycker att en så liten kommun som Askersund inte behöver ha en så tung politisk organisation, säger hon.

Mer läsning

Annons