Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall: Sven Olov "Soja" Johansson drev under en period fem matbutiker i Sydnärke

I en ålder av 89 år har köpmannen och Sydnärkeprofilen Sven Olov "Soja" Johansson i Askersund avlidit.

Annons
Sydnärkeprofilen Sven Olov

Närmre 50 år som handlare hann det bli för Sven Olov Johansson, innan han 1997 gick i pension. De 27 sista av de åren la han på att utveckla handeln i Askersund.

Sven Olov Johansson växte upp i Näshulta utanför Eskilstuna, men via sitt orienteringsintresse kom flyttlasset att gå till Vretstorp. Där bodde nämligen en tävlingskompis, som ville värva då 17-årige Sven Olov till sin klubb, och i Vretstorp fanns dessutom jobb i den lokala matbutiken.

Sven Olov var endast 21 år när han och dåvarande hustrun Irma köpte sin första butik i Vretstorp. Senare utvecklades affärsrörelsen med butiker såväl i Vretstorp, Askersund och Laxå. Under en period handlade det om hela fem butiker i Sydnärke, med sammanlagt drygt 100 anställda.

1970 började Sven Olov Johansson att driva Ica Torghallen vid torget i Askersund. I en NA-artikel i samband med pensionen 1997 berättar han så här:

"Jag blev tillfrågad av Ica att driva Torghallen, och tvekade aldrig att tacka ja. För mig var det en utmaning. De första åren var fantastiska. Helt plötsligt hade centrala Askersund fått två varuhallar. Konsum hade invigt sin några veckor tidigare."

Utöver det dagliga arbetet engagerade sig Sven Olov Johansson även inom Ica-rörelsen, såväl regionalt som centralt. Dessutom inom Askersunds köpmannaförening, där han bland annat kämpade för en rörlig parkering i centrala Askersund.

Efter sin pensionering 1997 fortsatte Sven Olov att engagera sig i Askersund, bland annat genom att bygga hyresrätter i hamnområdet.

Sven Olov Johansson efterlämnar hustrun Anita samt dottern Annika med familj.

Det var med butiken S O Johanssons specerier i Vretstorp det började för Sven Olov

Mer läsning

Annons