Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol upphäver detaljplan

Sundsbron invest får inte bygga hus med fönster som ger besvärande insyn på granntomterna i kvarteret Sundsbron. Mark- och miljödomstolen har upphävt kommunens detaljplan.

Annons

Bostadsföretaget vill bygga om ett gårdshus till bostadshus samt bygga på en våning på ett befintligt hus. För att få ljusinsläpp till lägenheterna har man ritat in fönster mot granntomterna. Kommunfullmäktige antog en ändrad detaljplan för kvarteret i mars förra året, för att kunna ge bygglov åt byggnationerna. Syftet var att tillmötesgå den stora efterfrågan på lägenheter i centrala Askersund.

Besvärande insyn

Grannarna vill inte att lägenheterna får fönster mot deras tomter, eftersom det skulle medföra besvärande insyn och andra problem. De har överklagat till Mark- och miljödomstolen, som nu upphäver kommunfullmäktiges beslut om den nya detaljplanen.

Domstolen anser, efter att ha besökt platsen i november förra året, att planens utformning kan innebära betydande olägenheter för omgivningen, samt att man inte tagit hänsyn till den intressekonflikt som kan uppstå på grund av kafé- och restaurangverksamheten i ett av grannhusen.

Jessica Henulin

019-15 54 02

[email protected]

Mer läsning

Annons