Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopdroppe ny gåva till döpta barn

Genom ett samarbete mellan Askersunds församling och glaskonstnären Anette Alsiö har det nu skapats dopdroppar, som gåva till att som döper sina barn i församlingen.

Annons

 Kyrkoherde Helén Svensson berättar att tanken på en dopdroppe som ska följa som gåva vid alla dop i Askersunds församling, nu blivit verklighet. Glaskonstnär Annette Alsiö har skapat en droppe som sammanbinder flera aspekter som kan knytas till ett dop i Askersund- vågen som minner om att barnet är fött vid Vätterns strand; droppen som minner om dopets vatten; vattendroppen som påminner om det gemensamma ansvaret för vår jord och dess vatten.

- Det är vår förhoppning att denna dopdroppe ska följa den döpte genom livet. Kanske få hänga i ett fönster. En påminnelse om att Gud en gång tydligt rört vid oss människor genom dopets handling, skriver kyrkoherde Helén Svensson.

I samband med dopet hängs droppen upp i Landskyrkan. Sakta ska det smidda gamla järnstaketet till vänster om altaret fyllas med de döptas droppar. Vid familjegudstjänsten på Kyndelsmässodagen, varje år, kommer de döpta att bjudas in och droppen att överlämnas.

- Jag blev så glad när jag fick en förfrågan från Askersunds församling om jag ville skapa en dopgåva. Det känns väldigt bra att få vara delaktig i det sammanhanget med något jag har format och skapat, äger Anette Alsiö, som bor i Lunna strax söder om Hammar.

Annette Alsiö har förutom konsthögskola i England på 70-talet studerat glaskonst i Philadelphia under en termin som utbytesstudent. Alltsedan dess har hon i huvudsak ägnat sig åt att utveckla glaskonst i alla dess former från måltidsglas till inredningsföremål i form av lampor, lampglas och ljuslyktor, ofta i samband med uppdrag inom offentlig utsmyckning. Just nu har hon bråda dagar då ett litet galleri med butik ska stå färdigt till sommaren i det tidigare krukmakeriet i Medevi.

Mer läsning

Annons