Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Drällprästen” går i pension

Han har alltid tagit strid för de värnlösa. I juni går kyrkoherden i pension.
– Jag känner mig mogen att styra över min egen tid, säger Peter Wingren.

Annons
Ute. Peter Wingren kan ofta ses cyklande på stan. Att vara ute bland människor ser han som en viktig uppgift för en kyrkoherde, han vill finnas där om någon behöver honom. BILD: JESSICA HENULIN

En åsiktsmaskin och hans bil. Så stod det i artikeln om Peter Wingren när han skulle börja som kyrkoherde i Askersund. Och visst har han haft åsikter under sin tid som präst; klippboken är full av insändare som han har skrivit och artiklar som handlar om kyrkoherden som försvarar de svaga.

Askersund av en slump

Peter hamnade i Askersund av en slump. Han hade kört förbi staden många gånger och såg att de hade en ledig tjänst. Som ny kyrkoherde kände han sig riktigt välkommen. För Peter är tillgänglighet ett honnörsord. Den som ringer till hans telefonsvarare får veta att han/hon alltid får ringa.

– Du stör inte, säger kyrkoherdens lugna röst.

Somliga kallar honom ”drällprästen” eftersom han alltid är ute bland folk, han vill finnas där om någon behöver honom.

Tradjazzgudstjänsten 2007 som direktsändes i radio är ett av många fina minnen. I den sammanfattade han sitt liv som människa och präst under rubriken ”Kan det komma något gott från Oskarshamn?”. Det är en travestering på fariséernas fråga ”Kan det komma något gott från Nasaret?”.

– Jag har aldrig fått så mycket respons. Präster, alkoholister och anhöriga hörde av sig.

Flyttar till Öland

Förra sommaren, efter nästan tio år som kyrkoherde, kände han att det nog var sista gången som han åkte från sommarhuset på Öland för ännu ett arbetsår. Han tycker att Askersund behöver en ny kyrkoherde och han kände sig mogen att styra över sin egen tid.

Tiden ska han tillbringa på Öland och han funderar över att skaffa båt och renovera en bil. Bilar är en av hans passioner och en keps med märket Rover tronar på hans kontor.

Men han kommer att fortsätta att vara tillgänglig för de som behöver honom och åka upp till Askersund ibland.

Hans tid som kyrkoherde får ett fint avslut, sin sista predikan gör han på Tradjazzfestivalen den 17 juni.

Läs mer om rekryteringen av Peter Wingrens efterträdare i fredagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons